BIH

Brojni hobiji Lukavčanina Ome Karića: Bavi se slikarstvom, uzgojem kanarinaca, japanskih jabuka

Omo je i samouki slikar: Djela proda ili pokloni

Piše: Ed. M.

7.8.2017

Omo Karić (67) iz Lukavca godinama se bavi slikarstvom, uzgojem kanarinaca, kao i egzotičnog i tropskog voća. U njegovom dvorištu tako se mogu naći razne vrste voćaka, od kivija, nara, drijenka, sibirske aronije pa sve do kakija, kojeg uzgaja već treću godinu.

- Sve sam htio da nabavim prvi. Tako sam limun “majer” nabavio još prije 35 godina iz Italije preko jedne poznanice u Pločama, u Hrvatskoj i danas ga imam. Već treću godinu imam i japansku jabuku kaki. U novembru, kada list kakija otpadne, plod ostaje sve dok ne pocrveni i prijeđe u tamniju boju od narandže i tek tada se bere - objašnjava nam Omo, koji se bavi i kalemljenjem voća.  

Karić uzgaja i kanarince. Karić uzgaja i kanarince

Svoj radni vijek proveo je u Fabrici sode Lukavac kao elektromehaničar, a otkako je u penziji, posebno uživa slikajući predivne pejzaže i druge motive iz prirode, te inspiraciju pronalazi u mnogim stvarima. Do sada je imao i nekoliko samostalnih izložbi u Lukavcu, gdje je uglavnom nailazio na pozitivne reakcije, iako, kako kaže, rado voli čuti i pokoju negativnu riječ za svoj rad.

Prve kanarince, prisjeća se Omo, nabavio je još 1978. godine, kada na ovim prostorima i nisu bili toliko zastupljeni, a danas ih uspješno uzgaja u svim bojama, od lipokromih do tamnih.

- Trenutno ovdje imam oko 50, a godišnje uzgojim do 150. Većinu prodam pa od tog novca nabavljam hranu i nastavljam s uzgojem. Zaista uživam u tome. Oni pjevaju, a ja slikam - dodaje Omo.

I pored svega, čini se da nema kraja hobijima i zanimanjima ovog Lukavčanina koji se, koliko mu vrijeme dopušta, bavi i izradom maketa, te ručno rađenih drvenih lustera. S obzirom na to da je po zanimanju elektromehaničar, iako u penziji, i danas rado konstruira i popravlja razne mašine.