BIH

Austrijanci došli na bosansku svadbu, oduševljeni bh. običajima

Gosti iz Austrije na svadbi Saida i Erme

Piše: F. SINANOVIĆ

7.8.2017

U Kalesiji i Sapni, kao i širom BiH, tokom jula i avgusta organizira se puno više svadbi nego u ostalim mjesecima. Nerijetko se dešava da je barem jedno od mladenaca iz dijaspore. No prije nekoliko dana održano je vjenčanje Saida Hasanovića iz Sapne i Erme Avdić iz Kalesije, a oboje žive i rade u Cugu u Švicarskoj.  

Šerijatsko vjenčanje

Erma je magistrica molekularne biologije i zaposlena je u švicarskoj kompaniji „Roche“, jednoj od najvećih svjetskih farmaceutskih industrija. Izabranik njenog srca, mladoženja Said Hasanović je diplomirani ekonomista.

Šerijatsko vjenčanje obavili su u Sapni, a po običaju svadbeno veselje priređeno je i kod kuće mlade i kod mladoženje.

Njihovom svadbenom veselju prisustvovalo je i dvadesetak Austrijanaca. Riječ je o prijateljima, kolegama i poznanicima Fahrudina i Nihade Avdić, mladenkinih roditelja.

- Kad su čuli da ću u BiH praviti svadbu svoje kćerke, izrazili su želju da dođu i upoznaju našu zemlju. Sa zadovoljstvom sam pristao da budu moji gosti - kazao nam je Fahrudin Avdić, dodajući da je njihov dolazak u Kalesiju dobra prilika i da se ostvare čvršće veze, pa i neki poslovni kontakti.

Među Austrijancima bili su i Ajhorn Kristofer (Aichorn Christopher), Nikolas Huber (Nicolaus Huber), stručnjaci iz oblasti drvne industrije, te dr. Harald Kristen, stručnjak iz oblasti medicine. Austrijanci su oduševljeni Bosnom.

Gostoljubivost ljudi

- Posebno nam se dopada gostoljubivost ovdašnjih ljudi. Sviđa nam se i bosanska tradicija, običaj i posebno to što čuvaju svoje porodice. To nam je veoma zanimljivo i lijepo - kazao je Nikolas Huber.

Većina njih je prvi put bila u BiH, ali, kako kažu, sigurno je da im ovo neće biti i posljednji. Neki će već naredne godine doći.


Poklonili se žrtvama genocida

Tokom boravka u BiH Austrijanci su iskoristili priliku i da posjete Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima. Kako su kazali, želja im je bila da se poklone svim žrtvama genocida u Srebrenici. 


Austrijanci na mezarju u Potočarima