LIFESTYLE

Neobičan strah: Ovaj tinejdžer ne smije da spava jer se boji smrti

Avaz.ba

7.8.2017

Sedamnaestogodišnji Liam Derbyshire iz Velike Britanije pati od rijetke bolesti zvane sindrom centralne hipoventilacije. 

To znači da će umrijeti ukoliko zaspi bez medicinske pomoći. Od sindroma centralne hipoventilacije u svijetu boluje 1.500 ljudi, a bolest karakterizira otkazivanje pluća u toku sna. Ona također uzrokuje kardiovaskularna oboljenja i oštećenja drugih vitalnih organa poput mozga. 

- Kada zaspite, izostaje aktiviranje freničnog nerva, pa mozak ne govori vašem tijelu da je potrebno da dišete. Da nema mašine koja pokreće njegova pluća u toku sna, moj sin ne bi bio živ - objašnjava Liamova majka. 

Da stvar bude gora, Liam također pati i od rijetke digestivne bolesti koju uzrokuje nedostatak debelog crijeva, zbog čega nosi kolostomsku kesu koja je prikačena na rupu pored njegovog pupka i na taj način vrši nuždu. 

- Ako biste me pitali da li sam se ikad naspavala kao čovjek, rekla bih da nisam jer je Liam rođen sa brojnim zdravstvenim komplikacijama. Ali, vrlo sam ponosna na njega. Da sam na njegovom mjestu, odavno bih odustala - zaključila je gospođa Derbyshire.