OSTALI SPORTOVI

Nevjerovatna priča svjetskog prvaka: Izvukao se iz kandži narkomanije i skočio do zlata

Avaz.ba

7.8.2017

Svjetski prvak u skoku u dalj Luvo Manyonga, prešao je put iz kojeg se rijetko ko vrati. Ovaj atletičar iz Južne Afrike je prije samo nekoliko godina bio narkoman, a sada je svjetski šampion.

Manyonga je na Svjetskom prvenstvu u Londonu do zlata došao skokom od 8,48 metara.

Priča ovog 26-godišnjeg atletičara je zaista nesvakidašnja. Odrastao je na opasnim ulicama Cape Towna, upao je u loše društvo i nije uspio izbjeći poroke.

Prije šest godina postao je težak ovisnik o kristalnom metamfetaminu, i to ga je umalo koštalo karijere i života. Međutim, Manyonga je uspio da pobjegne iz kandži ovog poroka i dodirne zvijezde.

- Bio sam na dnu, blizu smrti. Život mi je bio pakao, droga me je vodila prema samouništenju. Svašta sam radio... Provaljivao u kuće, krao mobilne telefone kako bih došao do novca za drogu. Izgubio sam svaku percepciju šta je ispravno, a šta pogrešno. Jedino mi je bilo bitno da imam drogu - rekao je Luvo posle osvajanja svjetskog zlata.

On je istakao i da je prošao kroz veoma težak period poslije smrti trenera Smitha, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2014. godine.

- Bio je to strašan udarac za mene. Tada sam znao da imam samo dvije opcije - ili ću na Igrama u Riju biti na postolju ili ću umrijeti od droge prije 30. godine - ispričao je Manyonga, koji je u Riju osvojio srebro, i tada obećao jednu stvar.

- Postaću najbolji na svijetu - rekao je prije godinu dana i ispunio obećanje.

Na kraju, pobijedila je ljubav prema sportu.

Vezane vijesti