GLOBUS

Njemačka vraća azilante u Grčku

Avaz.ba

7.8.2017

Njemačka će nastaviti vraćati tražitelje azila u Grčku iako su tamo prihvatni centri prepuni, a razmatranje zahtjeva za azilom u ogromnom zaostatku, javio je danas BBC.

Njemačka je zaustavila deportacije migranata u Grčku nakon odluke Ustavnog suda 2011. Međutim, ona ih može slati natrag u skladu s konvencijom EU iz Dublina.

U toj se konvenciji navodi da se zahtjev za azilom mora razmotriti u prvoj zemlji EU u koju je migrant ušao.

Grčki ministar za migracije Ioannis Mouzales izjavio je da je Grčka pristala primiti natrag dio tražitelja azila kao gestu dobre volje nakon što su neke članice EU vršile pritisak da to učini.

Njemački ministar unutrašnjih poslova rekao je za televiziju ARD da je do kraja jula zatražio od Grčke da nazad primi 392 tražitelja azila.

Prema izvještaju, tom će mjerom biti pogođeni samo oni migranti koji su došli u Njemačku od sredine marta ove godine.

Njemačka je primila više od 800.000 migranata i izbjeglica tokom 2015. i 2016. Mnogi od njih pobjegli su pred ratom i nasiljem u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Grčka se u to vrijeme borila s posljedicama teške finansijske krize i žalila se da se ne može sama nositi s golemim brojem migranata koji su čamcima stizali iz Turske.

U većini prihvatnih centara u Grčkoj vladaju loši uvjeti, a povremeno izbijaju pobune migranata frustriranih dugotrajnim rješavanjem zahtjeva za azilom.