BIH

Ćavar: Bojim se da bi ovo mogla biti godina neispunjenih obećanja

Predstavnički dom: Naredna sjednica 6. septembra

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.8.2017

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH od danas su zvanično na godišnjem odmoru, a naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 6. septembar. Parlamentarci na godišnji odlaze s najmanjim brojem usvojenih zakona u posljednjih nekoliko godina za šestomjesečni period.  

Nestabilna većina

Najveći krivac za to je Vijeće ministara, koje najvišem zakonodavnom tijelu ne upućuje dovoljno zakonskih rješenja. To je bila i jedna od najvećih zamjerki poslanika koji su natpolovičnom većinom i zbog toga nedavno odbili prihvatiti Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom održao je za sedam mjeseci 11 redovnih i jednu hitnu sjednicu, a Dom naroda zasjedao je šest puta, dok je jedna sjednica otkazana. Inače, do početka juna ove godine u Parlament BiH stiglo je osam zakona iz Vijeća ministara, od kojih su tri bila u setu zakona o akcizama. S druge strane, poslanici i delegati oba doma PSBiH uputili su u prvoj polovini godine u proceduru 11 prijedloga zakona.

U razgovoru za “Dnevni avaz“ Ivica Ćavar, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad Parlamentarne skupštine BiH, kaže da „svako ima pravo na godišnji odmor, pa tako i bh. parlamentarci, i to uopće nije sporno“, ali on ukazuje na sporne rezultate rada.

- Parlamentarna većina na državnoj razini je nestabilna i formira se od sjednice do sjednice ili, bolje rečeno, od problema do problema. Parlament BiH sve češće odbija i ono što mu vlastito Vijeće ministara BiH predlaže, ponovo su vidljivi zastoji na europskom putu naše zemlje i, posebno naglašavam, o čemu CCI često i govori, a što je kuriozitet Parlamentarne skupštine BiH, da se i dalje odbija znatno više zakona nego što se usvaja - kaže Ćavar.



Ćavar: Teško očekivati da se desi čudo

Evropski put

Slab učinak izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou, kaže Ćavar, posebno je zabrinjavajući u kontekstu evropskog puta BiH.

- Nakon okončanja godišnjih odmora, ostaju samo četiri mjeseca, a ova godina bila je najavljena kao godina važnih reformi i godina očekivanja, jer nije izborna, ali se bojim da bi, ako se čudo u međuvremenu ne dogodi, što je teško očekivati, mogla postati godina neispunjenih obećanja i nastavak stranačkih taktiziranja i nadmudrivanja sve do općih izbora 2018. godine, a na štetu, kako to uvijek i biva, svih građana naše zemlje - zaključuje Ćavar.

Sumnja u znatniji iskorak  

- Nisam više siguran da bi i stalna zasjedanja PSBiH i Vijeća ministara, u ovakvim odnosima snaga dovela do znatnijeg iskoraka, jer je predizborna kampanja već uveliko krenula i njen intenzitet samo će se pojačavati kako se smanjuje vrijeme do izbora u BiH 2018. godine - kaže Ćavar.

SBB i SDP uputili više zakona od Vijeća ministara

Više zakona od Vijeća ministara u proceduru su uputili poslanici SBB-a i SDP-a. U posljednje vrijeme evidentna je i aktivnost u predlaganju zakona poslanika DF-a. Od 19 tačaka predloženog dnevnog reda za septembarsku sjednicu Predstavničkog doma, predloženo je tek pet zakona, od kojih jedan stiže iz Vijeća ministara, a ostale su uputili poslanici.