LIFESTYLE

Japanci proizveli sladoled koji se ne topi

Avaz.ba

7.8.2017

Japanski naučnici iz Istraživačkog centra za bioterapeutski razvoj pronašli su način da proizvedu sladoled koji se ne topi.

Naime, oni su do otkrića došli sasvim slučajno kada je istraživački centar u Kanazawi zamolio jednog poslastičara da napravi dezert koristeći polifenol, tečnost koja se dobija iz jagoda. Kada se poslastičar požalio na to da se slatka pavlaka momentalno stvrdne kada joj se doda polifenol, naučnici su shvatili da su naišli na zlatni rudnik. 

- Polifenol prilično otežava odvajanje vode i masti - rekao je profesor Tomihisa Ota sa Univerziteta u Kanazawi.

Istraživači su otkrili da jedna od omiljenih poslastica širom svijeta "zadržava svoj prvobitni oblik" čak i nakon pet minuta provedenih na 28 stepeni i kada je direktno izložena sunčevoj svijetlosti, te da i dalje ima fantastičan ukus. 

Štaviše, nova vrsta sladoleda se ne topi čak ni kada u njega uperite vreli vazduh iz fena za kosu, ili ga ostavite tri sata na sobnoj temperaturi. Istraživači su odmah započeli proizvodnju i prodaju poslastice širom Japana, koja je oduševila stanovništvo. 

Sladoled se prodaje po cijeni od 4.5 dolara, što je mala cijena za tako veliki luksuz.