BIH

Vijeće ministara BiH ponovo omalovažava parlamentarce: Zašto je stopirano imenovanje direktora Agencije za lijekove?

Zvizdić: Uskraćuje odgovore

Piše: S. D.

7.8.2017

Vijeće ministara BiH, s Denisom Zvizdićem na čelu, nastavlja s praksom izbjegavanja odgovora na poslanička i delegatska pitanja, na šta su parlamentarci do sada ukazali bezbroj puta. I onda kada iz državne vlade odgovore na upite iz Parlamenta BiH, često su to nepotpuni odgovori kojima poslanici ne mogu biti zadovoljni.

Očit primjer kako Vijeće ministara eskivira dati koncizne i konkretne podatke o određenom problemu je sadržaj odgovora na pitanje Mirsada Mešića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je, naime, Vijeće ministara pitao zašto do sada nije realizirano imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH iako je konkurs za njihov izbor raspisan još 2015. godine.

Odgovoru koji je Mešić dobio, a koji je u najmanju ruku apsurdan, Vijeće ministara potvrdilo je da je ono zaduženo za navedena imenovanja, kao i da im je Ministarstvo civilnih poslova dostavilo izvještaj o okončanoj proceduri za to imenovanje te prijedlog najboljih kandidata na razmatranje i daljnje postupanje. I tu je kraj odgovora. Nijednom riječju iz Vijeća ministara, iako potvrđuju svoju nadležnost i odgovornost u ovom izboru, ne odgovaraju na Mešićevo pitanje zašto ne urade svoj dio posla.

Iz Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH mjesecima pozivaju političare u BiH da se uozbilje i imenuju čelnike ove veoma važne institucije.