LIFESTYLE

Čitanje smanjuje stres

Avaz.ba

7.8.2017

Zvonjava mobilnog telefona, emailovi, kupovina sitnica u posljednji trenutak, spremanje za put proganjaju nas i danima nakon što smo već doputovali na odmor.

Za potpunu opuštenost nije više dovoljan odmor od posla, a ponekad ni lijepo plavo more i zrake sunca, ali za to može poslužiti knjiga.

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Saseks pokazalo se kako čitanje smanjuje nivo stresa za 68 posto, ispijanje kafe ili čaja za 54 posto, šetnja za 42, a videoigrice za 21 posto.

- Izgubiti se u knjizi ultimativan je način relaksacije - zaključio je voditelj istraživanja, neuropsiholog dr David Levis.

- To je posebno korisno naglasiti u nestabilnim ekonomskim vremenima, kada svaki čovjek žudi za određenim bijegom. Uopće nije važno kakvu literaturu čitate. Lutajući knjigom, dok istražujete svijet autorove mašte, na trenutak zaboravljate sve svoje brige i probleme - objašnjava Levis.

Međutim, knjiga ne godi ljudima samo zato što nudi bijeg od stvarnosti. Naprotiv, ona na svojim stranicama mnogima daje potvrdu, rješenje, inspiraciju.

Prisjetite se samo u koliko ste tuđih rečenica pronašli sebe, doživjeli deža vi, ili, pak, čitali o nekom gradu, a zatim sasvim slučajno dobili priliku posjetiti ga.

Između knjige i čitaoca postoji neka neobična veza koja, ako se njeguje, omogućava posebne trenutke.

Izgovora za nečitanje ljeti nema. Neka vam ovo ljeto protekne u ljubavi, smijehu, putovanju i univerzalnim znanjima.

Šta čitati ovog ljeta:

1. "Knjiga o Baltimorcima", Žoel Diker

Saznajte šta se dogodilo Markusu Goldmanu prije "Istine o slučaju Harija Keberta".

2. "Mora da je ovo to mjesto", Megi O'Farel

Intimna pripovijest o ljudima koje ostavljamo za sobom i onim što postajemo dok tragamo za svojim mjestom u svijetu.

Najuži izbor za nagradu "Kosta".

3. "Jedan u milion", Monika Vud

Divna, nesvakidašnja priča o osobenjacima različitih generacija... duhovita i puna nade.

4. "Iskričavi cijanid", Agata Kristi

Iako ovaj slučaj neće riješiti ni Herkul Poaro, ni gospođica Marpl, već pukovnik Rejs, "Iskričavi cijanid" spada među najintrigantnije misterije Agate Kristi.

5. "Sudbine plešu tango",

Mladen Stevanović Roman o potisnutim željama i bračnim iluzijama