BIH

Manje pasa lutalica na ulicama Trebinja

U azilu za pse na Obodini trenutno smještena 42 psa

Piše: P. M.

7.8.2017

Na ulicama Trebinja primjetno je da je sve manje pasa lutalica, jer ih je većina sklonjena i udomljena u azilu na Obodini.

Prema riječima Janje Ćapin, načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja, smanjen je i broj pritužbi građana zbog pasa lutalica.

- Posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo s ulice da sklonimo gotovo 70 pasa lutalica, od čega je dio udomljen kod građana, a dio prihvaćen od organizacija koje se bave ovom problematikom. Trenutno su u azilu smještena 42 psa, što je prihvatljiv broj za njegov kapacitet koji je ograničen - pojašnjava Ćapin.


Ćapin: Promijeniti svijest građana

Dodaje da imaju veliki broj neodgovornih građana koji se svojih ljubimaca, kada više ne žele da brinu o njima, rješavaju odbacivanjem na ulicu, zbog čega težište aktivnosti mora biti na prevenciji.

- Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove na zakonit i human način pristupa problemu nezbrinutih pasa i aktivno radi na promociji pozitivnih vrijednosti i iskustava. Prije svega zbog toga što će i dalje psi završavati na ulici ako ne poradimo na svijesti građana da je potrebno odgovornije ponašanje i da svoje probleme s držanjem kućnog ljubimca ne mogu rješavati na taj način. Također, putem medija apeliramo i na potrebu vakcinacije te sterilizacije pasa, o čijoj se onda prinovi vlasnici ne namjeravaju brinuti - ističe Ćapin.

Dodaje da je nedavno, u saradnji s nevladinim organizacijama, završena obuka veterinara i provedena akcija vakcinisanja, kastracije i čišćenja od parazita nezbrinutih pasa.

Kroz projekt Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW) akciju je provodila NVO Humana zajednica „Spasi“ Trebinje. Medicinski obrađeni psi uvedeni su u bazu podataka ovlaštene veterinarske ambulante, a potom obilježeni crvenom markicom na uhu, koja je znak da je pas vakcinisan i steriliziran.

Prihvatanje odgovornosti

- Nabavka ljubimca za svakog građanina je pitanje izbora, koji podrazumijeva i prihvatanje odgovornosti i obaveza koje takva odluka donosi. Apeliramo na građane da shvate da je azil samo privremeni smještaj za odbačene pse. Oni koji imaju psa kojeg više ne mogu držati kod sebe iz bilo kojeg razloga trebaju pokušati da ga poklone nekome ko će mu pružiti uvjete - naglašavaju iz HZ „Spasi“.