CRNA HRONIKA

Strašne scene na sjeveru BiH: Ovo je katastrofa i ukoliko se nešto ne promijeni, najgore tek dolazi

Avaz.ba

7.8.2017

Izuzetno visoke temperature prouzročile su isušivanje Odmut bare u Grebnicama kod Šamca što je izazvalo uginuće ribe koja je u fazi raspadanja, a zbog čega mještani trpe nesnošljiv smrad i plaše se zaraze.

Željko Marošević iz Grebnica kazao je Feni kako je ova ekološka katastrofa započela prije dva tjedna pojedinačnim uginućima šarana i štuke a da je kulminaciju dosegnula unazad tri četiri dana uginućem cjelokupnog ribljeg fonda.

- Prema mojim procjenama u ovoj ekološkoj katastrofi uginulo je najmanje četiri do pet tona ribe među kojom najviše ima babuške - kazao je Marošević.

Dodao je kako su mještani Grebnica izloženi danonoćnom nesnošljivom smradu te da nadležni u općini Šamac ne poduzimaju ništa da se ovaj problem riješi.

- Vjerujte da je svakim danom sve gore i gore. Ovo je katastrofa i ukoliko nadležni ne poduzmu ništa mi ćemo ovdje narednih mjeseci imati jako mnogo bolesnih ljudi - ustvrdio je Marošević.

Osim nesnošljivog smrada mještani Grebnica su izloženi i najezdi zmija koje su se masovno pojavile u blizini njihovih kuća.

Ilija Blažanović iz Grebnica ističe da su, nakon posljednjih katastrofalnih poplava, u bari Odmut primijetili nove vrste zmija koje ranije nisu obitavale u tim posavskim krajevima.

- Prije je samo bjelouška ovdje bila ,a sada ima svega. Imaju neke dugačke skoro metar i po. Evo tu preko puta moje kuće ja sam ih ubio više desetina. Bojim se da ne uđu u kuću - kazao je Blažanović.

Mještani Grebnica, inače hrvatski povratnici, u više su se navrata obraćali zahtjevom za pomoć općinskim vlastima u Šamcu. Do sada ništa konkretno nije urađeno po njihovom zahtjevu.