BIH

"Zlatni platan" Ljiljani Blagojević i Igoru Galu

Piše: P. MUCOVIĆ

7.8.2017

Peti, jubilarni Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017” počet će danas na Ljetnoj sceni Kulturnog centra i u Domu mladih i trajat će do 13. avgusta.

Države regiona

Savjet Festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos euro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“  bude dodijeljene glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.

Prema riječima Predraga Peđe Milojevića, osnivača, selektora i umjetničkog direktora ove manifestacije, tokom sedam festivalskih dana bit će prikazana 24 dugometražna i kratka filma, podijeljena u nekoliko programskih cjelina: mediteranski, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu, koji su produkcija deset država iz regiona, Mediterana i Evrope – Srbije, Crne Gore, BiH - Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela.

- Osim Ljiljane Blagojević i Igora Gale, očekujemo veći broj mlađih i starijih gostiju poput Koleta Angelovskog, Danice Maksimović, Brankice Sebastijanović, Milana Vasića, Milana Kalinića, Nemanje Ćipranića, Domagoja Mrkonjića… - istakao je Milojević.

Dodao je da će se gosti festivala i ove godine, osim na sceni, družiti sa Trebinjcima i na ulicama, pijaci, a posjetit će i prestižne trebinjske vinarije i medare, po čijim je kvalitetnim proizvodima ovo podneblje prepoznatljivo u širem regionu.

Dodjela nagrada

Festival će otvoriti kratki bosanskohercegovački film “Igra”, dok će nakon dodjela “Zlatnog platana” biti projekcija srbijanskog filma “Rekvijum za gospođu J”.

"Sjećanje na Valtera“

Svečanom otvaranju Festivala će u galeriji Kulturnog centra prethoditi otvaranje izložbe pod nazivom „Sjećanje na Valtera“, koja je posvećena Velimiru Bati Živojinoviću.

U okviru festivala bit će održana i filmska radionica koju će voditi Milan D. Špiček, filmski kritičar i publicista, Radoslav Vladić, direktor fotografije, i reditelj Petar Stanojlović.