GLOBUS

Talibani i pripadnici ISIL-a izmasakrirali desetine civila

Avaz.ba

7.8.2017

Talibani i pripadnici ISIL-a su izveli masakr nad desetinama civila u jednom afganistanskom selu.

Tom prilikom su nekim žrtvama odsjekli glave, saopćili su zvaničnici, upozorivši na rijedak slučaj saradnje između ekstremista, koja bi mogla da predstavlja prijetnju ratom iscrpljenim afganistanskim bezbjedonosnim snagama. 

U napadu, izvedenom u subotu, ubijeno je više od 50 muškaraca, žena i djece u zabačenoj oblasti Sajad na sjeveru provincije Sar-e Pul nakon što su talibani i pripadnici ISIL-a savladali lokalnu policiju u 48-časovnoj borbi, navode lokalni zvaničnici.

- To je bila zajednička operacija Daeša (ISIL) i talibanskih boraca. Oni su regrutovali snage iz drugih provincija i napali selo Mirzavalang - rekao je za AFP Zabirulah Amani - portparol provincijskog guvernera.

On kaže da su desetine talibana i boraca ISIL-a pod komandom Šera Mohameda Gazafara, lokalnog talibanskog komandata za koga Amani navodi da se zakleo na vjernost Islamskoj državi, izvele koordinisani napad na tu oblast u četvrtak.

Preplavili su ovu oblast i to je dovelo do masakra nad nedužnim i bespomoćnim civilima - rekao je on, dodavši da je većina ubijena hicima iz vatrenog oružja, ali i da su neki obezglavljeni.  

Talibani i borci ISIL-a su se često međusobno sukobljavali otkako je ISIL uspostavila uporište na istoku Afganistana 2015, jer i jedni i drugi teže ka prevlasti u toj ratom razorenoj zemlji.

Međutim, kako navode bezbjednosni izvori, do sada su se dogodila tri incidenta u kojima su se borci iz obje grupe udružili kako bi zadali udarac afganistanskim snagama u nekim oblastima.