BIH

Marić razgovarao sa šefom japanske diplomatije

Avaz.ba

7.8.2017

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić susreo se 5. avgusta s novoimenovanim ministrom vanjskih poslova Japana Tarom Konom u Hiroshimi tokom komemorativne ceremonije obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardiranja.

Marić je čestitao Konou stupanje na dužnost sa željom da se dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja dalje unapređuju na obostrano zadovoljstvo, s posebnim osvrtom na razvoj ekonomske suradnje.

Naglasio je da nakon susreta sa studentima Hiroshime i preživjelim žrtvama atomskog bombardiranja izražava duboko suosjećanje sa svim stanovnicima tih gradova i da u potpunosti podržava inicijative za kreiranje svijeta bez nuklearnog oružja. Istaknuo je da su Hiroshima i Nagasaki postali važan simbol opomene i svjedočanstvo razarajućih efekata upotrebe atomskog oružja, te izrazio uvjerenje da se ovakva tragedija nikada neće ponoviti.

Kono se zahvalio bh. ambasadoru na dolasku u Hiroshimu i sudjelovanju u mirovnim manifestacijama, te izrazio osobno uvjerenje da se nuklearno oružje ne treba koristiti čak ni kao prijetnja. Izjavio je da se Japan, kao jedina zemlja koja je osjetila tragične posljedice atomskog bombardiranja, pridržava tri nenuklearna principa: da ne posjeduje, ne proizvodi i ne dozvoljava nuklearno oružje na svom teritoriju.

Marić i Kono ocijenili su da prisutnost 50.000 ljudi i predstavnika 80 zemalja prilikom odavanja počasti i sjećanja na žrtve najveće atomske tragedije u historiji čovječanstva ukazuje da se zajedničkim naporima svjetskih lidera nuklearnih i nenuklearnih zemalja može postići jedinstvo u zabrani upotrebe atomskog oružja.

Marić je položio cvijeće na spomenik u Memorijalnom parku mira u Hiroshimi u znak odavanja počasti nedužnim žrtvama atomskog bombardiranja, saopćeno je danas iz MVPBiH.