REGION

Sudija izgubio potporu za odbor UN jer je političarku nazvao ubicom

Fena

7.8.2017

Zbog statusa na Facebooku da je prošlog mjeseca preminula francuska pravnica i političarka Simone Veil, koja se kao francuska ministrica zdravlja izborila 1975. za legalizaciju abortusa, "najveći ubica svih vremena" slovenska je vlada povukla potporu kandidaturi Boštjana Zupančiča, dugogodišnjeg sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, za člana odbora UN za ljudska prava.

 Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je da se vlada na to odlučila odlučila zbog Zupančičeva "neprimjerenog" stajališta o pravu žena na pobačaj jer je to pravo u Sloveniji "ustavna kategorija". Slovenija će umjesto Zupančič podržati kandidaturu profesorice na Pravnom fakultetu u Ljubljani Vasilike Sancin koja se također javila na konkursu za članove u odboru za ljudska prava UN, objavila je vlada.

Sudija Zupančič je za RTV Sloveniju izjavio da razumije odluku vlade kao njezino političko stajalište, makar je njegovu kandidaturu do sada već podržalo 11 država.

Simone Veil je umrla prošlog mjeseca u 89. godini života. Njen život simbolizirala su tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje. 

Bila je kao aktvistica i političarka svojevrsni simbol borbe za žensku emancipaciju. U Francuskoj se izborila za pravo žena na kontracepciju, a kad je bila ministrica zdravlja u vladi nekadašnjeg predsjednika Giscarda d'Estaigna u Francuskoj je 1975. legaliziran pobačaj. Jedno je vrijeme Simone Veil bila članica i predsjednica Evropskog parlamenta. Na inicijativu predsjednika Macrona pokopana je u Pantheonu, gdje počivaju francuski velikani.