BIH

Dodik: Uskoro deklaracija Srbije i RS o djelovanju za opstanak Srba

Srna

7.8.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će doprinijeti pisanju teksta zajedničke deklaracije Srbije i RS o djelovanju za opstanak Srba. 

U deklaraciji će, prema riječima Dodika, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira gdje se nalazile - u regionu i cijelom svijetu. 

 - Imamo suvereno pravo da odlučujemo kao narod o svojoj sudbini. Deklaraciju treba posmatrati samo na taj način - rekao je predsjednik RS za "Večernje novosti".

Dodik je naglasio da ovaj dokument nije nikakva prijetnja nikome, niti velikosrpski projekat. 

- Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije. A šta je sa njihovim aspiracijama koje su bile usmjerene ka tome da istjeraju Srbe? -upitao je Dodik. 

 On je za kao primjer naveo protjerivanje Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja", kao i iz Sarajeva u kojem je bilo 157.866 Srba po popisu iz 1991. godine, a 2013. godine samo 1.333, ističući da su Srbi istjerani i pobijeni u mnogim drugim mjestima. Dodik je dodao da bi dokument trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i Republike Srpske, a zatim će ga zvanično predstaviti on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Cilj je da na početku ovog stoljeća imamo dokument koji može da istrpi vrijeme koje dolazi, da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gdje bili, kao orijentir za nacionalno i političko djelovanje - rekao je Dodik. 

On je naveo da Srbi prošlo stoljeće s pravom mogu da proglase stradalničkim, što je opomena i obaveza da u narednim decenijama učine sve da izbjegnu nova stradanja i da istovremeno ojačaju nacionalni identitet i nacionalne države - RS i Srbiju. 

Ranije je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković najavio da će se na deklaraciji, koja će biti svojevrsni nacionalni program, raditi narednih mjeseci.