BIH

Žalac: Izgradnja Pelješkog mosta nije sporna

Srna

7.8.2017

Hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac poručila je da nikakva prijetnja ne može ugroziti izgradnju Pelješkog mosta, s obzirom na to da je Evropska komisija odlukom od 7. juna odobrila taj projekt kao najveći u ovoj finansijskoj perspektivi.

- Nema nikakvih niti međudržavnih ugovora, niti bilo čega drugog što bi spriječilo izgradnju ovog projekta - naglasila je Žalac.

Ona je istakla da je, u kontekstu susjedstva, i studija i cijela procedura koja je trajala godinama upravo usaglašena sa svima, tako da nema govora o tome da na bilo koji način bude dovedena u pitanje izgradnja Pelješkog mosta, posebno što se tiče i odluke Komisije i onoga što je godinama prethodno rađeno.

Odgovarajući na pitanje da li je novac obezbijeđen, Žalac je podsjetila da je odluka potpisana 7. juna, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora između Ministarstva prometa, "Hrvatskih cesta" i korisnika. 

- Prema tome, mislim da slijedi otvaranje ponuda i krećemo sa radovima - rekla je Žalac u Sinju.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je u subotu, 5. avgusta, da Hrvatska permanentno obmanjuje javnost i institucije UN i EU, navodeći netačne tvrdnje o saglasnosti BiH za izgradnju Pelješkog mosta.

On je podsjetio na zvanični stav Predsjedništva BiH da je BiH protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja u vezi sa određivanjem morske granične linije između dvije zemlje.