REGION

Vuk Drašković: Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost

Avaz.ba

7.8.2017

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da Srbija treba da prihvati i prizna kosovsku stvarnost i poziva na prihvatanje plana Martija Ahtisarija iz 2007. godine kao temelj nastavka Briselskog dijaloga. 

Prema njegovim riječima, stvarnost je da nezavisnost Kosova danas priznaje ogromna većina članica UN i EU, da je Međunarodni sud pravde zaključio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni ni Povelja UN, ni međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 SB UN, da gotovo 90 posto stanovnika čine Albanci, a manje od šest posto Srbi.

- Suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog ustava. Robujući toj normi izvan stvarnosti, država trpi samo ogromne gubitke, i političke, i razvojne, i demokratske i demografske i novčane - naveo je Drašković u autorskom tekstu objavljenom u današnjoj štampi.

Makar i sa zakašnjenjem, kaže lider SPO, prihvatimo dokument Martija Ahtisarija, kao temelj nastavka Briselskog dijaloga sa Albancima.

- Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa sa njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom - rekao je Drašković. 

On je podsjetio da je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari u martu 2007. godine predao svoj plan, da su ga kosovski Albanci prihvatili pod snažnim pritiskom Zapada, prije svega SAD, da ga je Srbija odbacila, a Rusija u Savjetu bezbjednosti blokirala usvajanje tog dokumenta o konačnom statusu Kosova.

Prema planu Ahtisarija, koji je predložio "nadziranu nezavisnost Kosova", ističe Drašković, Srbija nije obavezna da prihvati tu nezavisnost. 

Lider SPO navodi da je u Ahtisarijevim planu, pored ostalog, predloženo da se Kosovo ne može ujediniti sa Albanijom ili se pripojiti bilo koji teritorij izvan Kosova, da srpski jezik i ćirilica budu ravnopravni sa albanskim jezikom i pismom na cijelom Kosovu, da su srpske crkve i manastiri na Kosovu "svojina SPC sa sjedištem u Beogradu", da Srbi sa Kosova mogu biti i državljani Srbije, da srpski poslanici u parlamentu imaju garantovanih 10 mandata, imaju pravo veta na svaki zakon koji bi ugrozio njihova nacionalna, vjerska ili građanska prava, prenosi Telegraf.