LIFESTYLE

Automati sa svježim kamenicama postali hit među turistima

Avaz.ba

7.8.2017

Automati s čokoladom i gaziranim pićima više nisu aktuelni, osim možda među djecom, otkako su Francuzi u rashladnim automatima počeli nuditi svježe kamenice u nadi da će prodati više te delikatese van radnog vremena restorana.

Jedan od pionira takve ponude je Tony Berthelot, uzgajivač kamenica čiji automat na Ile de Re, otoku kod francuske zapadne obale nudi žive školjke različitih količina, vrsta i veličina 24 sata dnevno sedam dana sedmično.

Francuski uzgajivači kamenica slijede druge proizvođače svježe hrane koji su nekad imali štandove uzduž ulica, a sada koriste automate.

- Možemo doći u ponoć ako želimo, ako nam se jedu kamenice. To je odlično i stvarno su svježe - rekla je turistkinja Christel Petinon (45).

Kupci kupuju na automatima s bankovnim karticama, otvarajući vrata iza kojih se nalazi odabrana količina, veličina i vrsta kamenica.