REGION

Šeici žele aerodrom u Tivtu, ali ne za razvoj masovnog turizma?

(Vijesti.me)

7.8.2017

Najvjerovatniji kandidat da preuzme najprometniju vazdušnu luku u Crnoj Gori - aerodrom Tivat, je novi vlasnik elitnog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, državni investicioni fond Dubaija ICD - nezvanično saznaju "Vijesti“.me.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od  24. jula nisu “Vijestima” odgovorili da li je ICD zainteresiran za zakup pomenutog aerodroma i pod kojim uslovima.

Pemijer Crne Gore Duško Marković krajem maja u Tivtu je najavio da država neće dozvoliti svom preduzeću Aerodromi Crne Gore (ACG) da uzme povoljan kredit od 50 miliona eura za prijeko potrebnu rekonstrukciju, modernizaciju i proširenje kapaciteta tivatske vazdušne luke, već će Vlada aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresiranom stranom investitoru.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ međutim, pregovori na najvišem nivou između crnogorske vlasti i predstavnika ICD-a o preuzimanju aerodroma Tivat su poodmakli pa su novi vlasnici Porto Montenegra „na pol poziciji“ da sutra budu nove gazde najprometnijeg crnogorskog aerodroma. Oni su još u maju prošle godine kada su završili transakciju vrijednu 210 miliona eura i kupili Porto Montenegro od njegovog dotadašnjeg vlasnika Pitera Manka i njegovih partnera, najavili da je to samo početak njihovih planova u Crnoj Gori.

ICD naime, namjerava da Porto Montenegro razvija kao elitnu destinaciju za takozvani “ultra-high-net-worth-individuals”, odnosno bogataše čija lična imovina prelazi vrijednost od najmanje 30 miliona dolara. Tivatski nautičko-turistički centar samo je okosnica njihovih mnogo većih planova u Crnoj Gori koji se tiču vazdušnog i drumskog saobraćaja, nekretninskih i projekata razvoja visokog turizma.

Inače, državni investicioni fond Dubaija ICD pod direktnom je kontrolom Vlade UAE. Njegov predsjednik je šeik Mohamed bin Rašid El- Maktum, premijer UAE i emir Dubaija.