BIH

Nadljudski napori posada: Helikopter OS BiH će biti u Livnu dok se požari ne ugase u LK

A.Kamber

Piše: Ale Kamber

7.8.2017

Zbog ozbiljnosti situacije vezane za požare koji danima traju u Livanjskom kantonu, direktor FU CZ Fahrudin Solak je u nedjelju popodne u Livnu održao sastanak sa Štabom CZ LK.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici općinskih službi i šumarija Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova, na čijim teritorijima i ima požara, te direktor Vatrogasnog društva Livno, Draško Knez.


A.Kamber

Analizirano je stanje na terenu, te su dogovoreni naredni potezi, a jedan od njih je i stacioniranje jednog helikoptera OSBiH u bazi u Livnu (nogometni stadion) odakle će djelovati po opožarenim područjima. 

Očekuje se angažiranje još jednog helikoptera, a uprkos pozivu za angažman kanadera iz Hrvatske, oni se nisu pojavili. 

A.Kamber

Požari već prijete poddinarskim naseljima Čaprazlije, Proovo, Rujani i Sajković, naseljima Nuglašica, Bastasi i Bojmunti podno Staretine, koja također gori, a ništa manje nisu ugroženi šuma i objekti i u bosanskograhovskim Resanovcima.

A.Kamber

Vatrene stihije se protežu kilometrima, zapravo gore čitave planine, a gašenje otežavaju i minska polja na Dinari i Staretini.


A.Kamber

Drugi helikopter će stići danas (ponedjeljak) iz Banja Luke, pa će oba helikoptera gasiti dok se požar ne ugasi. 

Na prijedlog Solaka formirat će se Krizni štab CZ koji će koordinirati djelovanje ljudstva i helikoptera. 

Ukoliko bude potrebno zatražit će se pomoć i drugih općina LK koje nisu obuhvaćene požarima.  

Požar iznad Resenovaca se širi prema USK pa je zatražena pomoć i s njihove strane.

Sa posadom helikoptera stacioniranog u Livnu razgovarali smo o uslovima pod kojima gase. 

Kažu da je tokom gašenja unutar helikoptera temperatura i do 40 stepeni, zbog visokih vanjskih temperatura i vatre, pa gase pretežno u jutarnjim i popodnevnim satima.  

Jutros su iz baze u Livnu poletjeli u 7 sati. Kapacitet helikopterskog bureta je 2.600 litara, a za sada vodu uzimaju kod livanjskog naselja Lištani, odakle im je najbliže.

Tokom noći puhao je vjetar pa se požar na Dinari proširio od Troglava sve do prijevoja Vaganj, i ako se tu s ceste ne zaustavi prijeti opasnost i Kamešnici i brojnim selima ispod nje.

 

A.Kamber