BIH

EKSKLUZIV | Veliki pjevač Oliver Dragojević iz Splita za “Dnevni avaz” : Vrijeme mi brzo prolazi

Dragojević: U decembru slavi 70. rođendan

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

6.8.2017

Nakon što je Oliver Dragojević prije pet mjeseci, tačnije 8. marta, u sarajevskoj dvorani Zetra održao nezaboravan koncert sa svojim kolegom i prijateljem Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, proteklih dana pažnju je privukla vijest da je legendarni pjevač snimio duet s rok ikonom bivše Jugoslavije Željkom Bebekom pod nazivom "Ako voliš ovu ženu". 

Saradnja s Bebekom

Tim povodom pozvali smo Olivera, a poziv ga je zatekao u njegovom splitskom domu u druženju s unucima, što mu je bilo drago da bi, kako nam je sam rekao, i djeca mogla čuti šta on to priča. Za “Dnevni avaz” ekskluzivno je otkrio kako je došlo do saradnje s Bebekom, ali je otvoreno govorio i o drugim, veoma zanimljivim temama.

- Branimir Mihaljević, koji je napisao "Ako voliš ovu ženu", poslao mi je pjesmu s Bebekovim i njegovim vokalom umjesto mog. Zatim mi je rekao da bih njegov dio, ustvari, trebao ja pjevati. Snimio sam svoj dio i vratio mu na link i to je to. Vrlo jednostavno - govori nam Oliver.

Dodao je da pjesma uopće nije rokerska nego da više po izvođenju Bebeka i načinu njegovog pjevanja zvuči tako, a kada on pjeva, zvuči mediteranski.

- Kada se to dvoje spoji, opet je svima dobro - rekao je Dragojević.

Grupa "Dupini" već je 22 godine prateći bend Dragojevića, a početkom jula objavili su zajedničku pjesmu pod nazivom "Ima mora". Autor muzike i aranžmana je Aljoša Draganić-Vrančić, a također je i jedan od autora teksta, dok je drugi Dinko Škverin.

- To je, onako, jedan ljetni hit. Gospodin koji snima klavijaturu u "Dupinima", napisao je pjesmu i zamolio me da ja to s njima otpjevam. I to smo i napravili. Zatim smo snimili spot u Splitu, a sve ostalo u Šibeniku. Tako da je to nastalo kao neki ljetni ugođaj – govori nam Dragojević.

Kada je riječ o nastupu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, legendarni mag za pjesmu kaže kako bi volio opet gostovati, ali da je to više do menadžera, a ne do njega.

- Zavisi od organizacije, kako, kada, za koga, gdje... To su stvari tehničke prirode, koje ja, stvarno, ne znam. Ja sam za gostovanja uvijek, to nije problem - poručio je Dragojević.

Sve poludjelo

A za publiku u glavnom bh. gradu kaže da je odlična raja.

- Oni pjevaju sa mnom, uživaju. Vidim da se vesele, a to je ono što je važno. I oni ostali, koji su još ostali romantici, oni su nekako u krivom vremenu sad. Sad je sve poludjelo pa im, onda, ne paše toliko. Ali, dobro, provučem ja tu koju baladu tako da im bude zadovoljstvo - kaže Oliver.

Na muzičkoj sceni već je dugi niz godina. Mnoge generacije su odrastale uz muziku Olivera Dragojevića.

- Svakako godi kada mi neko kaže da je proveo dio života sa pjesmama koje ja pjevam. To ti je i pohvala i priznanje i nešto što je drago čuti. Ja sam normalan čovjek koji reagira na takve pohvale pa mi bude lijepo - iskreno govori Dragojević.

Intervju nije mogao proći a da ne pitamo starog morskog vuka kako provodi ljeto, da li se odmara ili ipak radi te koji su mu planovi za budućnost.

- Stari morski vuk već po tradiciji ljeti ne radi. Već 20 godina sigurno, ako ne i više. Imao sam samo dva radna dana, i to na Rovinj Jazz Festivalu, koji je bio početkom jula. To je sve što ću raditi, a ovo ostalo se planiram družiti sa porodicom. Imam mnogo unuka, nevjesta, sinova, suprugu. Pune dvije kuće. I sad sam s njima - poručio je Dragojević, dodavši da je većina porodice pod virozom pa sukod kuće, a inače bi bili na moru.

U decembru, vrhunski pjevač slavi 70. rođendan. Iako do toga imaju još čitava četiri mjeseca, pitali smo ga kako planira obilježiti i provesti taj datum.

- Gdje je to uskoro, u dvanaestom mjesecu. Još četiri mjeseca. Ali, prošlo je sve brzo, pa će i to, ali nekako mi se čini da još ima. Meni to vrijeme prolazi još brže nego vama - kroz šalu je rekao ovaj Splićanin.

Slavljenički koncert

Otkrio nam je da će rođendan obilježiti koncertom u "Spaladium Areni" u Splitu sa Zagrebačkom filharmonijom.

- To će biti dobar koncert. Bit će dosta ljudi, hor "Izvor". Pjevača gostiju neće biti, to mi ne treba. Imam previše pjesama. Bilo ko da dođe, otme mi dio vremena pa onda ja nemam vremena otpjevati pjesme koje ljudi žele čuti - poručio je Oliver.

A dok ne dođe vrijeme da velika zvijezda opet gostuje u nekom od bh. gradova, za sada ugovara koncerte daleko od Balkana.

- Imam planove, neki koncerti po svijetu. Dogovaramo Argentinu, Ameriku, pa Australiju i tako - zaključio je pjevač.

50 godina bogate muzičke karijere

Osim što će proslaviti 70. rođendan, Oliver Dragojević obilježava i 50 godina bogate muzičke karijere.

Dočekao je i ispratio hiljade koncerata, objavio je 23 studijska albuma i brojne kompilacije, a osvojio je i veliki broj nagrada te je učestvovao na brojnim festivalima.

Ubraja se u rijetke muzičare sa prostora zemalja bivše Jugoslavije koji se mogu pohvaliti činjenicom da su nastupali u svjetskim dvorana kao što su "Carnegie Hall" u Njujorku, "Royal Albert Hall" u Londonu, "Olympia" u Parizu te sidnejski "Opera House".

Svaka pjesma je dobra

Iako Oliver Dragojević ima više od 200 objavljenih pjesama, ističe da nema najdražu numeru.

- To je teško reći. Svaka je na neki način dobra. Većina ih nije ni slična, a svaka je dobra. Tako da je teško izdvojiti samo jednu - poručuje Dragojević.