LIFESTYLE

Misteriozni radiosignal: Niko ne zna ko ga emitira, ali ponavlja se svakog dana

Avaz.ba

6.8.2017

Negdje u bespuću ruskih močvara, nedaleko od Sankt Peterburga nalazi se radio odašiljač. Inače bi to bio apsolutno običan radijski odašiljač, jedan od miliona kratkotalasnih odašiljača rasutih širom svijeta. Međutim, ovaj je poseban.

MDZhB, poznat i pod nazivima UZB-76, UVB-76 ili jednostavno Zujalo (The Buzzer) počeo je da emitira tokom ranih sedamdesetih i niko ne zna čemu služi. Svako ga može čuti, dovoljno je da ima radio i okrene na frekvenciju 4625 kHz.

Nećete biti pretjerano oduševljeni zato što se stalno ponavlja isto zujanje, istim ritmom svaki dan i to čitav dan. 25 puta u minuti čuje su zujanje koje nije prestalo nijednom otkako je u javnost izašla informacija o postojanju misteriozne stanice. Jednom ili dva puta sedmično uključi se u kanal neka osoba, progovori na ruskom dvije ili tri riječi i zujanje se nastavlja.

Naučnici su pokušali da daju neko objašnjenje, ali nijedno nije bilo potpuno tačno. Prvo su mislili da stanica emitira obavještenja ruskim špijunima širom svijeta, pogotovo kada su snimljena neka imena. Komunikacija sa špijunima je nešto što niko ne može sigurno da sprovede. Čak ni najsigurniji kanali moderne komunikacije nisu potpuno sigurni.

Presretanje SMS-ova ili poziva trivijalan je zadatak. Pregledanje poruka preko raznih aplikacija također nije nedostižan cilj obavještajnim agencijama. Radijska komunikacija, pogotovo jednosmjerna, gotovo je neprobojan način komunikacije. Znate ko odašilje poruku, ali ne možete znati kome je ta poruka namjenjena. Posebno zato što su sve poruke šifrirane.

Ako UZB-76 zaista služi za komunikaciju sa špijunima, niko nije probio enkripciju, a ako i jeste, sigurno neće ići u javnost sa tim saznanjem. Britanci su to najbolje pokazali tokom Drugog svjetskog rata kada su uspijevali da uhvate sve nacističke špijune zato što su imali nekoliko dvostrukih agenata za koje nacistički obavještajci nisu znali.

Druga zanimljiva teorija je da UZB-76 predstavlja mrtvački okidač za ruski nuklearni arsenal. Teorija kaže da automatizirani sistemi prate upravo tu frekvenciju, 4625 kHz, i da mogu da lansiraju sve ruske nuklearne bombe na ranije određene ciljeve bez ikakve ljudske naredbe ili odobrenja.

BBC napominje da to i nije pretjerano vjerovatno. Naime, kratkotalasni prenosi koriste određene specifičnosti Zemljine atmosfere i moraju da im se prilagođavaju. Zujalo konstantno emituje identični signal identičnom snagom.

Najuverljivija teorija kaže da je UZB-76 hibrid svega navedenog. Konstantno ponavljanje istog tona označava da je frekvencija zauzeta, a dođe li do potrebe, lako može postati kanal komunikacije za izdavanje upustava (ruskim) špijunima širom svijeta i ruskoj vojsci na domaćem teritoriju.