REGION

Žestok odgovor Srbije na blokadu iz Hrvatske: Ovo će boljeti

Avaz.ba

6.8.2017

Srbija je od jučer, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu sljedećih 30 dana, koliko traje ta procedura.

Drugim riječima, srbijanska carina dobila je zadatak da uz fitosanitarne i veterinarske provjere radi i laboratorijske analize svih proizvoda pa je zbog dužine njihovih provjera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama trgovina, nego u skladištima.

Odgovor na odluku iz Hrvatske

To je odgovor srbijanskih vlasti na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede koje je 15. jula povećalo uvoznu carinu na voće i povrće koje dolazi iz zemalja koje nisu članice EU. Ovaj scenarij primjenjivat će se sve dok se ne oglasi Evropska komisija, odnosno dok se ne suspendira hrvatska mjera koja je, tvrde u Srbiji, suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Izvor Blica iz carine Srbije tvrdi da je ovo vrlo suptilna kontramjera protiv Hrvata koja nije suprotna SSP-u, a koja će nanijeti nesagledivu štetu Hrvatskoj.

- Treba znati da je Uprava carine dobila nalog prije 10 dana da ovakvim mjerama podvrgne voće i povrće hrvatskog porijekla. To se i radi, ali vlast to nije željela objaviti. Mnogo je hrvatskog voća i povrća propalo jer ne može izdržati duge inspekcijske i laboratorijske procedure. Od jučer je nalog da se rigoroznim veterinarskim, fitosanitarnim i laboratorijskim analizama podvrgnu svi hrvatski proizvodi. Riječ je o mesu, mlijeku, sladoledu i drugim namirnicama. Dakle, nema ulaza u Srbiju dok se sve te analize ne obave. One traju 30 dana i toliko neće biti u prometu hrvatske robe. To znači da voće i povrće propada. Što se tiče mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i sladoleda koji su trebali završiti na policama, trgovinski lanci ostaju bez njih - objašnjava sagovornik Blica iz srpske carine.

On dodaje da je cijeli scenarij tih kontramjera osmišljen u Ministarstvu poljoprivrede Srbije, a da je Uprava carine samo izvršilac.

- Ovakva naša reakcija će silno zaboljeti Hrvate. Njihovi gospodarstvenici intenzivno zovu i traže način kako da im ne propadne roba, ali lopta je u njihovu igralištu - tvrdi Blicov izvor koji pritom ne spominje mogućnost da na ovakve mjere i Hrvatska uvede svoje kontramjere, sa sličnim efektom na proizvode iz Srbije.

Ministar potvrdio navode Blica

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica.

- Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere provodimo u cilju zaštite naše države - kaže Nedimović za Blic.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u julu novi pravilnik kojim se uvodi stroža kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2000 kuna.