AUTO-MOTO

Márquez dominantno do 58. trijumfa karijere u Brnu

Avaz.ba

6.8.2017

Vozač Honde sada ima 14 bodova više od Vinalesa, treći je Andrea Dovizioso, četvrti Valentino Rossi...

Promjenljivi vremenski uslovi dočekali su vozače Moto GP karavana u Brnu. 

U takvoj situaciji taktika igra ključnu ulogu. U trenutku kada je postalo jasno da je staza potpuno suha, Marc Márquez je prvi povukao, ispostaviće se, pravi potez.

Promjenom motocikla, vodeći u šampionatu je lahko pobjegao rivalima i do kraja vozio svoju trku. 

Za razliku od aktuelnog šampiona, Valentino Rossi je kasno otišao na zamjenu, vratio se na stazu u nezavidnoj poziciji, ali “doktorskom” vožnjom je ipak u posljednjem krugu obišao Kracloua i stigao do četvrtog mjesta.

Na fabričkoj Hondi, Dani Pedrosa je nastavio sa dobrim rezultatima i kroz cilj prošao kao drugi iza timskog kolege. Bio je to 150. podijum u karijeri za omalenog Španca.

Iako se nije proslavio u kvalifikacijama, Maverick Vinales je uspio da se domogne podijuma i zadrži drugo mjestu u generalnom poretku.

Dobro je započeo trku Horhe Lorenzo, našao se na prvoj poziciji, zatim u jednom trenutku na posljednjoj, da bi trku završio na 15. mjestu. Nema sumnje da bivši svjetski šampion mora još mnogo da radi sa timom na svom Dukatiju.

Plasman među prvih deset vozača obezbjedili su još Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Aleix Espargaró, Pol Espargaró i Jonas Folger.


Generalni poredak:

Mark Markez 154

Maverik Vinjales 140

Andrea Doviciozo 133

Valentino Rosi 132

Dani Pedrosa 123...