SARAJEVO

Ako se hitno nešto ne učini, glavni grad BiH ostaje bez vode

Radnici ViK-a prate stanje u rezervoarima

Piše: F. SABLJICA

6.8.2017

Visoke temperature i 20 godina neulaganja u nove cijevi, nabavku pumpi, kao i svih prethodnih, i ove godine uzimaju svoj danak.

Bez vode su ostale javne česme, domaćinstva u gradskim i prigradskim naseljima... U nekim dijelovima grada slavine su suhe i više od mjesec.

I po običaju, opet nemamo rješenje za izlaz iz ovakvih alarmantnih situacija.

Redovni računi

U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ idu korak dalje pa, osim nestašice, uvode i redukcije građanima od 23 do 6 sati ujutro, a ventile zavrnu i sat prije tog termina. 

Na česmi u Vilsonovom suhe slavine

Koliko je, zapravo, situacija otišla daleko, najbolje pokazuje posljednja odluka Uprave ViK-a da se voda isključi na svim javnim česmama da bi je bilo više u rezervoarima.

Tako je jučer bilo i na Vilsonovom šetalištu, gdje se brojni građani nisu mogli napiti ni osvježiti.

- Šest dana u Rječici nemamo ni kap vode. Sami organiziramo dovlačenje vode traktorima i frezama, idemo na izvor, sipamo vodu u burad i dovlačimo. Prošli mjesec došao mi je račun za devet kubika, a kapi vode nisam imao u kući. Račun mi redovno dolazi zbog zraka, ne zbog potrošnje - kazao je Smajl Glušac.

Glušac: Dovlačimo burad

Nestašicama i redukcijama život je, kako kaže, prilagodila sugrađanka Marija Kuljanin. Njoj i njenim starijim komšijama baš teško pada kada nema vode.

- Ustanem rano ujutro i sve poradim, život sam i obaveze prilagodila redukcijama. Žao mi je ljudi koji umorni dođu s posla kući na ovoj žegi i ne mogu se istuširati - istakla je Kuljanin.

Kuljanin: Prilagoditi obaveze

Zbog problema s vodsnabdijevanjem ne spava mirno ni prvi čovjek KS Elmedin Konaković, kojeg građani svaki dan zovu.

Slab dotok

- Zovu me građani da me pitaju je li za ovakvo stanje u gradu krivo neusvajanje izvještaja o poslovanju ViK-a za prošlu godinu te radi li se o revanšu Uprave. Provjerio sam sve to i uvidio da zaista ima puno radova i otklanjanja kvarova te da je na izvorištima slab dotok vode - kazao je Konaković.

Prema njegovim riječima, problem s vodom nije od jučer, već traje unazad 10 godina, te ističe da se ovaj saziv Vlade KS uhvatio ukoštac s tim pa će koliko-toliko pokušati urediti vodosnabdijevanje glavnog grada.

- Da je ViK bio ažurniji, imali bismo vode i ovaj problem bi bio donekle riješen. Nismo mogli mi otići polagati cijevi, raditi detekciju kvarova... Nadam se da će na politikama Vlade novi menadžment napraviti više posla - poručio je Konaković.


ViK prespaja bunare

Da bi ublažili posljedice, koje će sigurno potrajati, menadžment ViK-a odlučio je intenzivirati radove na glavnom izvorištu Bačevo, gdje se radi na prespajanju novih bunara za pravac rezervoara ''Mojmilo“, a za utorak je planirano potpuno prespajanje na potisni cjevovod.