BIH

SDA i SDS potpuno preuzimaju Centralnu banku?

Centralna banka BiH: Guverner iz SDA, druge dvije ključne pozicije SDS-ove

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

6.8.2017

Upravno vijeće Centralne banke (CB) BiH prije nekoliko dana odobrilo je imenovanje Milice Lakić za viceguvernera CBBiH, na mandatni period od četiri godine, a na istoj sjednici odobreno je i imenovanje zamjenika glavnog revizora Stojanke Šarović.

Zanimljivo je da je Lakić u roku od mjesec razriješena već jednom s funkcije na koju je prije nekoliko dana imenovana, a u međuvremenu je bila vraćena na poziciju direktorice Glavne banke Republike Srpske, odakle je i došla na poziciju u CBBiH.

Dobio presudu

Do ove kadrovske križaljke došlo je nakon prošlogodišnje smjene viceguvernera Radomira Božića, koji je podnio tužbu i nakon duže od godinu dana sudskog sporenja s Centralnom bankom, sud je presudio u njegovu korist. No, Božiću 11. avgusta istječe mandat, pa je ovo bila prilika da se Lakić vrati na poziciju.

Poznato je da je Lakić na poziciju došla uz pomoć SDS-a i aminovanje SDA, iako bi Centralna banka BiH morala biti oslobođena utjecaja bilo koje političke partije.

No, dodatni dokaz da SDS itekako ima utjecaja u najvišoj finansijskoj instituciji u zemlji, pokazuje i činjenica da je novoimenovana zamjenica glavnog revizora u toj banci Stojanka Šarović supruga ministra vanjske trgovine i ekonomskih donosa i SDS-ovog kadra Mirka Šarovića. 

Stojanka Šarović: Iz Parlamenta u Centralnu banku

Ona je ovim imenovanjem unaprijeđena s pozicije rukovodioca Sektora za finansije u Zajedničkoj službi Parlamenta BiH.

Lični interesi

S obzirom na to da je guverner Centralne banke Senad Softić na tu poziciju došao kao član Grupe za finansije Savjeta SDA, onda je potpuno jasno da SDS i SDA vladaju bankom.

Posljednja instaliranja kadrova usko povezanih sa SDS-om u Centralnu banku BiH povezuju se s tim da ta stranka i SDA prije narednih izbora nastoje osigurati što više ključnih pozicija za svoje ljude, kako bi mogli ostvariti što više svojih interesa u najznačajnijim institucijama.

Protuusluga SDS-u?

Poznato je da je nedavno uz pomoć SDA u parlamentarnu Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH imenovan SDS-ov

Borislav Bojić. A tek će se vidjeti šta su ove dvije stranke, od kojih SDA već kontrolira OSA-u preko direktora Osmana Mehmedagića, željele postići tim imenovanjem.

Također, nakon Bojićevog imenovanja, o čemu je „Avaz“ već pisao, naši izvori postavljali su pitanje kakvu će protuuslugu SDA učiniti SDS-u zbog svojevrsne blokade rada Komisije. Sada se pojavilo još jedno: Je li imenovanje Stojanke Šarović jedna od tih usluga?