PUTOVANJA

Avgust se pretvara u noćnu moru za milione evropskih turista

Avaz.ba

6.8.2017

Od mjeseca za odmor iz snova ovaj avgust se pretvara u noćnu moru za milione evropskih turista koji se suočavaju sa talasom ekstremno visokih temperatura, saobraćajnih gužvi i protesta protiv turista na nekim od najposjećenijih turističkih destinacija, piše „Guardian“.

Talas vrućina odnio je živote u Italiji i Rumuniji, a na cijelom kontinentu živa dostiže najviše podioke dok se ambulante i bolnice pune zbog tegoba uzrokovanih vrućinama.

Razbuktali požari na nekim destinacijama i nestašice vode i struje, također, su mnogima pokvarile godišnji odmor.

Od Kijeva do Rima, stanovništvo i turisti traže osvježenje zbog visokih temperatura, a vlasti u državama južne Evrope upozoravaju poslodavce da skrate radno vrijeme.

- U Srbiji se savjetuje rashlađivanje stavljanjem mokrih čaršafa na prozore, dok je Slovenija, alpska zemlja zabilježila svoju prvu „tropsku noć“, u kojoj temperatura nije padala ispod 20 stepeni Celzijusa ni na visini od 1.500 metara iznad površine mora – navodi Guardian.

Za turiste dodatni problem su gužve i prometni haos na aerodromima zbog pojačanih kontrola. Najgore je u Barceloni gdje su putnici satima čekali na prolazak i mnogi su propustili letove. Osim toga, lokalno stanovništvo u Veneciji protestira protiv masovnog turizma, a na sličan korak su se odlučili stanovnici nekih gradova u Španiji.