GLOBUS

London će za Brexit platiti 40 milijardi eura?

Avaz.ba

6.8.2017

Velika Britanija je spremna da plati do 40 milijardi eura Evropskoj uniji kako bi namirila takozvane troškove razvoda tokom Brexita, prenose otočki mediji.


"Sunday telegraph" naglašava da je ovo prvi put da se spominje precizna suma koju London predlaže. List se poziva na visoke zvaničnike (ministarstava britanske vlade) u Vajtholu koji su zaključili da je takva ponuda jedini način da se izađe iz aktuelnog zastoja u pregovorima Britanije i EU, nastalog nakon održane dvije runde sastanaka u Briselu.

Međutim, list navodi da su britanske vlasti spremne da plate sumu od 40 milijardi eura samo ako EU pristane da pregovara o finansijskom namirenju kao dijelu sporazuma o budućim odnosima, uključujući trgovinski sporazum.

"Sunday telegraph" navodi da su tri odvojena izvora koja imaju u Vajtholu i britanskoj vladi, a koji su upoznati sa pregovaračkom strategijom Londona, potvrdila sumu od 40 milijardi eura, istovremeno odbacivši ranije navode da ce premijerka Theresa May pristati na isplatu troškova u visini od 55 milijardi.

Oni su naveli da je ta suma "suviše velika".