NOGOMET

Bayern izborio penale, a onda u Dortmundu uzeo Superkup

Avaz.ba

5.8.2017

Bayern je nakon lutrije jedanaesteraca 7:6 (2:2) pobijedio Borussiju u Dortmund i uzeo prvi trofej sezone, Superkup.

Žuto-crni su poveli u 12. minuti kada je pogriješio Martinez kojem je loptu uzeo Pulisic, koji se uputio prema golu Bavaraca i rutinski zabio za 1:0. 

No, samo šest minuta kasnije Bavarci su izjednačili. Kimmich je izbjegao ofsajd i dobio sjajnu loptu na desnoj strani, a onda odlično u sredini pronašao Lewandowskog kojem nije bilo teško zabiti za 1:1. Do kraja poluvremena imao je Bayern dvije dobre prilike preko Müllera za potpuni preokret, ali rezultat se nije mijenjao.

Borussia do novog vodstva stigla u 70. minuti kada je Dembele proigrao Aubameyanga koji izbjegava ofsajd i lagano zabija za 2:1. I kada se već očekivalo da slavlje u Dortmundu može početi, Bayern je izjednačio. U velikoj gužvi najbolje se snašao Kimmich pa je odluka o pobjedniku pala u jedanaestercima. 

Nakon što su prve dvije serije Lewandowski i Ribery bili precizni za Bayern, a Dembele i Philipp za BVB, u trećoj seriji neprecizan je bio Kimmich, dok je Aubameyang pogodio. No, već u sljedećoj seriji, Rudy zabija, a Rode promašuje. U petoj seriji sigurni su Vidal i Castro, dok u šestoj za Bavarce zabija Sule, a tragičar domaćina ispao je Bartra koji je promašio.