ZDRAVLJE U KUĆI

Možete da zaradite smrtonosne viruse ako redovno ne čistite klima uređaje

Avaz.ba

5.8.2017

Mnoga istraživanja potvrdila su da klima može imati vrlo negativne posljedice, posebno ako se ne čisti redovno. Legionarska bolest i koksaki virus najopasnije su dvije bolesti koje možete dobiti ako se pretjerano izlažete ovim rashladnim uređajima.

Skoro da ne postoji domaćinstvo koje spas od paklenih vrućina neće potražiti u klima uređajima, posebno za vikend kada su meteorolozi najavili tropske temperature. Ipak, imajte u vidu da klime predstavljaju leglo zaraza koje vrijebaju ukoliko redovno ne zovete servisera. Pravilno održavanje ovih vještačkih rashlađivača podrazumijeva čišćenje na svakih godinu dana, a ukoliko živite u većem gradu i zagađenijoj sredini, onda održavanje podrazumijeva čišćenje i do dva puta godišnje.

Time ćete svakako izbjeći fatalne posljedice po vaše zdravlje, ali i one "blaže", podjednako nepoželjne, poput rinitisa, sinuzitisa, konjuktivitisa, upale pluća i uha, pa čak i pogoršanja astme, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašlja, jakih glavobolja, umora i manjka koncentracije.


U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi, a među njima se kao najopasnija izdvaja bakterija legionela koja može da bude čak i fatalna po život. Ona se razvija i množi u uređajima koji se ne održavaju na pravi način, a simptomi legionarske bolesti koju izaziva ova bakterija su slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, povećana tjelesna temperatura na čak 39 stepeni, kašalj, ali bez iskašljavanja.

Najugroženiji su ljudi koji imaju problema sa respiratornim organima, mala djeca, hronični bolesnici, alkoholičari i starije osobe. Oni izuzetno osjetljivog i slabog zdravlja mogu čak i da umru od ove bolesti, ali ako se otkrije na vrijeme, u tom slučaju se uspješno liječi antibioticima.


Na drugom mjestu po opasnosti koja vreba od klima uređaja nalazi se koksaki virus koji je sve rasprostranjeniji među ljudima. Za ovaj specifični virus koji napada srce se vjeruje da je u velikoj mjeri povezan sa sve češćim korištenjem klima uređaja, iako ova veza zapravo nikada nije u potpunosti dokazana.

Poenta svega je da se slobodno rashlađujte, ali prije nego što sljedeći put upalite klimu, obavezno provjerite datum njenog posljednjeg servisa.