KOŠARKA

'Zmajevi' bez prava na kiks

Piše: (E. J.)

5.8.2017


Švedska je već stvar prošlosti, ono što nas danas očekuje jeste Slovačka u utakmici u kojoj, za razliku od prvog kola pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Norčepingu (73:81), “Zmajevi”, jednostavno, nemaju pravo na kiks. 

- Svi misle da će protiv Slovačke biti laka utakmica, a najteže je dobiti unaprijed dobivene utakmice. Ovom timu je svaki protivnik ozbiljan.

Analizirat ćemo Slovake, znamo da im je glavno oružje igra unutar reketa. Doći će rasterećeni. Znamo da će biti teška utakmica - naglasio je Duško Vujošević.

Častan poraz

Iskusni stručnjak dodao je da odnos košarkaša prema dresu BiH zaslužuje i poštovanje, i pažnju, i ljubav.

- Meč u Švedskoj pokazao je naše slabosti, ali i borbenost, želju i potencijal. Ova ekipa pokazala je da nikome neće biti lako igrati protiv nje. Ovo je bio častan poraz - naglasio je naš selektor.

Dodao je da je ovo podmlađena reprezentacija i da stručni štab želi ne samo ispuniti rezultatski cilj (jedno od prva dva mjesta koja vode u glavnu fazu kvalifikacija), nego i igrače učiniti boljima kako bi stasali u nosioce igre.

U tom kontekstu, pohvalio je Džanana Musu, za kojeg je rekao da "trenira s ogromnom energijom, posvećen je košarci i to mu je najvažnije u životu".

- Musa je, zaista, veliki talent, kojeg bi bilo grijeh upropastiti. On sazrijeva kao ličnost - dodao je Vujošević, za kojeg je enigma da li su udarci koje je 18-godišnji "Zmaj" primao od suparničkih igrača u Švedskoj, samo stvar slučajnosti i žara u igri.

Oproštaj Renfroa

Otkrio je i to da će američkom pleju Aleksu Renfrou (Alex Renfroe) nastup u pretkvalifikacijama biti posljednji u dresu BiH (saznajemo da će Savez tražiti drugog naturaliziranog igrača) te je, zajedno s reprezentativcima Musom i Aleksandrom Lazićem, pozvao navijače da podrže mladi tim u današnjem duel u sarajevskoj Skenderiji (20 sati).

- Moramo se boriti do posljednje kapi krvi. Nama sada treba podrška, a mi ćemo, zauzvrat, ostaviti srce na terenu - izjavio je Musa, dok je Lazić dodao da očekuje podršku i pobjedu nad Slovacima.