BIH

DNEVNIK | Dr. Zlata Gerin-Kurić: Najviše volim raditi tamo gdje mogu pomoći djeci ili ih usrećiti

Piše: Avaz.ba

5.8.2017

Subota, 29. juli

Sting i Merlin u Puli

Jutro u Sarajevu u svojoj kući nakon devet dana. Iz Pule sam stigla u tri poslije ponoći, sa željom da izljubim djecu i prespavam barem dva naredna dana. Međutim, sina ne zatičem u kući, na moru je preko vikenda. Moja kćerka Aja se budi, ljubi me i pita jesam li joj kupila haljinu jer je to bio uvjet da me "pusti" na put. Ljubim je, uspijevam je ponovo uspavati. Ona se, naravno, budi već za nekoliko sati i isprobava haljinu. Jutro prolazi - kafa, doručak, slušanje Ajinih dogodovština.

Iz Sarajeva sam otišla premorena, a još umornija se vratila. Suprug i ja se odlučujemo da Aju pošaljemo preko vikenda kod mojih. U velikom sam zaostatku s obavezama, a za nekoliko dana i nas dvije idemo na more.

Ostajemo sami u kući. Suprug izvodi našeg Iggyja i odlazi na “samo jedan sastanak”. Moj horoskopski znak (Djevica) izlazi na površinu. Sav je veš uredno smješten u ormare, mailovi pročitani, s mužem analiziram protekle dane - Stinga, koncert, žalim što nisam uspjela ostati i na koncertu Dine Merlina. U Puli je vladala velika euforija zbog Dine. Svi su samo o tome govorili, čak i pred Stingov koncert.

Do kraja dana sam se dopisivala sa svim bliskim prijateljima, prepričavajući dešavanja oko Stinga, sva sretna, s malom dozom nostalgije.

Nedjelja, 30. juli

Povratak u svakodnevnicu

Budim se u deset, poprilično kasno za mene; imam zakazanu kafu s prijateljima u komšiluku. Hvata me malo panika od zadataka i rokova. Na kafi mi ne smeta ni vrućina. Prijatelji su posebni, gnjavim ih detaljima vezanim za Stinga, od momenta prvog susreta, pred koncert, sam koncert, dan poslije. Vraćam se kući, javljam se prijateljima, predragim ljudima koji žive u Zagrebu. Ostatak dana odgovaram na mailove, kontaktiram Saru, djevojku čiju promociju radim, dogovaramo kafu. Noć je, djeca dolaze kući, vraćamo se svakodnevici.

 
Ponedjeljak, 31. juli

Četiri sjajne žene

 

Izlazim iz kuće, banka, općina, sastanak s prijateljem čiji rad i entuzijazam iznimno cijenim i iznosim mu detalje sljedećeg projekta. On je oduševljen, pristaje. Ovaj projekt vezan je za djecu, a oboje najviše volimo raditi tamo gdje možemo pomoći djeci ili ih usrećiti. Priznajem, euforični smo. Divan dan! Pozitivno nastavljam i ostatak dana. Drugačije ne može jer me čeka sastanak s predivnom Belmom Tvico-Stambol, koja je pregledala Sarine skice i na prvu rekla da joj se sviđaju te da će joj pomoći. Volim Belmin rad, fasciniraju me njeni marljivost, upornost i predanost, njena izuzetna dobrota. Belma je radila na projektu donatorsko-aukcijske večere, gdje je učesnica bila Sara, koja je tu večer prvi put nosila svoje kreacije.

Prodajom Belmine haljine i umijećem voditeljice te večere, još jedne velike žene Maje Čengić, dostignuta je cifra planirana za završetak fakulteta jedne od učesnica. Razmišljam kako sam samo u dvije rečenice spomenula četiri divne žene s istinskim kvalitetom, istinskim ambicijama. Dvije od njih već su afirmirane i nesebično pomažu mlađima kad prepoznaju strast za radom, a druge dvije sada slobodno možemo zvati velikim potencijalima. Sve su one dobre, sretna sam što ih poznajem, sretna sam što je Sarin talent prepoznat kod svih iz branše mode i dizajna u našoj zemlji.

Skoro je četiri sata i žurim po dijete, naša teta Ćana je čuva do četiri. Čekaju me ispred ulaza, preuzimam je i idemo na sljedeći sastanak. Aja me je htjela samo za sebe, a i žurila je da kupi poklon najboljem prijatelju Roku, za čiji rođendan nećemo biti u Sarajevu. Zato smo mi mame dogovorile proslavu za danas.

 

Utorak, 1. avgust

Akcija u dvorištu

Imam privilegiju da doručkujem s djecom i teta Ćanom. Potom se nalazim s prijateljicom, uspješnom, poznatom, prepoznatljivom po karijeri, profinjenom ukusu i stilu. Bira Sarinu haljinu za otvaranje SFF-a. Nakon toga se nalazim sa Sarom kod Belme, dolazi i Aja, uživa u našim razgovorima. Nakon toga Sara i ja s djecom obilazimo radnje, kontaktiramo krojačicu Seminu Ajanović. Uz sve ove divne ljude i trema je manja kod mene, a i Sara se opušta, nakon toliko godina čekanja bliži se ostvarenje njenog sna.

 

Aja i ja žurimo da s komšijama učestvujemo u akciji sređivanja zajedničkog dvorišta. Ksenija, Anisa i ja farbamo klupe i sto. Stariji dio muške ekipe je "opravdano" odsutan. Mog sina Aldena zezamo da to radimo zbog njega da može u dvorište dovesti prijatelje i djevojku, da se ''ne gužva po kafićima''.

 

Srijeda, 2. avgust

Priča za „Avaz“

Od jutra sam za laptopom. Između ostalog, jučer sam dobila ponudu od ''Avaza'' za priču o tome kako sam upoznala Stinga. Nisam bila sigurna šta reći, a da ne bude samodopadno, pogrešno i pretendenciozno protumačeno, ali pristanem zbog divne Semire. Pa onda opet pišem ovaj dnevnik i sjetim se kad smo davno moja najbolja prijateljica i ja pisale dnevnik divnim rukopisom i rječnikom.

Obožavam da čitam, divim se onima koji imaju talent za pisanje, ali ja sam oduvijek bila previše praktična i svaki pokušaj pisanja dnevnika bio je tek nabrajanje događaja, što je njoj išlo na živce. Ona sada živi u Zagrebu, završila je poljski i hrvatski jezik i vrlo je uspješna u svome poslu. Zato jedva čekam da pročita ovaj dnevnik!

Četvrtak, 3. avgust

Konačno u Malom Drveniku

Frka od jutros, javile su nam se još dvije glumice za crveni tepih SFF-a, u međuvremenu još obaveza, pa Aja i ja kasno krećemo na more. Malo smo tužne što nam muška ekipa ostaje kući, ali i sretne jer dolazimo kod prijatelja u Mali Drvenik i njihovu ''Adriu''. To je mjesto koje za nas ima posebno značenje, ovdje vrijede druga pravila. Zaboravljam, makar nakratko, obaveze i družimo se dokasno, tu su naša Koraljka, Hani, Deni, Stipe, Doris, Dario, Dita...

Petak, 4. avgust

Noćno plivanje

 

Jedva ustajem i govorim Aji da se malo strpi, jer, ako bude dobra i pusti mamu da obavi što treba putem laptopa i telefona, ostajemo duže na moru. To joj je dovoljan motiv i odlazi s prijateljima da pliva. Čujem se sa Sarom i, mogu ih sad tako nazvati, s njenim klijenticama. Sve su zadovoljne, a mi danas još dodatno sretne, jer će i naša Maja Čengić-Miralem zablistati u Sarinoj prvoj redcarpetovskoj kreaciji na ovogodišnjem SFF-u. Belma, naravno, opet uskače. Nadam se da će nam se muški dio ekipe pridružiti barem za vikend. Suprug je obećao, sa sinom još pregovaram. A najviše želim da nam dovedu Iggyja. Obožava more.

Čekanje prijatelja kratimo plivanjem. Dolaze, dogovaramo nove poslove, šaljemo nekoliko sličica zajedničkim prijateljima. Oni odlaze, nas dvije plivamo, tražimo ježeve, vraćamo ih u more. Obećala sam i moram održati obećanje pa idemo na noćno kupanje. Još koja priča o princezama pred spavanje i Aja spava. Ja u ponoć zatvaram laptop i uzimam knjigu. Naših voljenih još nema, ali sutra se ipak nadamo prvoj jutarnjoj kafi s njima.