BIH

Zec: U Počitelju se osjete jad i propast

E. BAKIĆ

5.8.2017

Slavni bh. slikar Safet Zec ovih dana boravi u Počitelju, gdje ima svoj atelje i gdje ga, kako kaže, svaki kutak fascinira. Ugodni boravak u ovom prelijepom hercegovačkom mjestu pokvaren je kada je vidio u kakvom se stanju nalazi Međunarodna likovna kolonija u Počitelju, koja je nedavno završena, kao i samo mjesto. Kako ističe, „na ovom mjestu osjete se jad i propast“.  

Prošle godine, dok je boravio u Počitelju, napisao je pismo opomene, ali čini se da ga niko nije slušao, pa je odlučio opet uputiti apel u nadi da će ovaj put neko reagirati. Zgrožen trenutnom situacijom, veliki slikar opet je uputio otvoreno pismo u kojem upozorava da je Počitelj osuđen na propast.

Stidim se

Ekskluzivno za „Dnevni avaz“ Zec je objasnio zašto svoje otvoreno pismo počinje riječima „stidim se“.

- Vidjeti medresu u ovakvom stanju je teško, zatim hamam koji godinama niko ne gleda, tabija je polurestaurirana, dovedena u situaciju da ni za šta ne služi... Gavrankapetanovića kula, kapitalan objekt koji čeka, i budućnost ovog gradića trebala bi da se odvija u tim prostorima. To su stvari koje bi se uz malo inicijative, od općine, ministarstva i ostalih državnih institucija, mogle popraviti. Ali, ne, dozvolili smo da sve to padne u očaj. A toliko puna nam usta Počitelja, on je, kao, naš nacionalni ponos i slično. Likovna kolonija, koja je trajala sedam dana, malo je probudila Počitelj, a onda njegova vrata zatvorila narednih 11 mjeseci, da ne idem dalje - govori nam ogorčeni Zec.

Haotično stanje

Dodaje da je zgrožen što je stanje iz godine u godinu sve gore, a niko u vezi s tim ništa ne radi.

- Kad god dođem ovdje, pitam se kome pripada Počitelj, ko će mu izgraditi plan, vratiti mu sjaj? I ovo što je urađeno je napola, potrošen je novac, i to je tako ostavljeno. Da se barem išlo linijom da se pretvori u apartmane, da se, recimo, privremeno izdaje, ako ništa drugo. Ovih dana gledam kako se ti objekti privatiziraju, pojedinci su stavili ogradu na putu koji vodi prema Sahat-kuli, to, kao, pripada njima, što je sramota – ogorčeno poručuje slikar svjetskog glasa.

Da je u Počitelju loše stanje i da postoje oni koji koče da se situacija popravi, potvrdio nam je i načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić.

- Slažem se apsolutno s tim da je stanje u Počitelju loše, bolje rečeno haotično. Mi kao lokalna zajednica pokušali smo nešto konkretno napraviti, ali... Kako naš narod kaže, gdje je puno baba, kilavo je dijete, tako je s Počiteljem. Ovdje su nadležnosti podijeljene, ingerencije imaju tri federalna ministarstva: prostornog uređenja, kulture i sporta te okoliša i turizma, zatim tu je i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika kao četvrti faktor, i lokalna zajednica kao peti. Šta god krenemo raditi, neko koči. Nekima je u interesu da bude loše stanje, u mutnoj vodi dosta se dobro snalaze, a kada bi se voda izbistrila, onda ne bi mogli tako dobro loviti - govori Vidić.

As iz rukava

Navodi da lokalna zajednica nije odustala od Počitelja, i sve će učiniti da bude bolje. Tako je pozvao sve nadležne koji imaju ingerencije nad Počiteljem da sjednu i dogovore adekvatno rješenje.

- Prije nešto više od dvije godine na Općinskom vijeću stali smo konačno tome ukraj i donijeli odluku o formiranju javnog poduzeća „Turist“ d. o. o., koje bi se brinulo o svim kulturno-povijesnim i prirodnim ljepotama u općini Čapljina, jer pored Počitelja imamo i drugih značajnih mjesta u kojima vlada nered. Sve ovo nije provedeno u djelo jer se umiješala politika, i stvari su krenule naopako. Bit ću konkretan i reći da je to, prije svega, politika SDA.

Naime, njihovi kadrovi, čim su čuli da se donijela odluka o formiranju poduzeća koje bi se brinulo, između ostalog, i o Počitelju, odmah su dočekali na nož, i sazvali sjednicu Vlade, na kojoj je odlučeno da se u Počitelju ne smije ništa raditi. Tako oni izvuku as iz rukava, a to je da je sve što smo osmislili upereno protiv Bošnjaka, a nije im bitno to što u Nadzornom odboru ima i Bošnjaka - kaže Vidić.

Stav ULUBiH: Situacija nije tako loša

U Udruženju likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine kažu da i nije tako loša situacija u Počitelju, jer je i ovogodišnja Umjetnička kolonija uspješno održana.

- Safet Zec skreće pažnju na sebe, on možda jednom notom djeluje na lokalnu zajednicu i upravne organe, odnosno Općinu Čapljina. Ne može se iz ove kože u drugu, ni stanovništvo, niti načelnik, niko. A on bi htio da sve to odjednom promijeni. Ne vidim razloga da non-stop nešto poručuje kako se stidi – kazao nam je sekretar ULUBiH Denis Jeina.

Ne odustajemo od „Turista“

- Ipak, nisam odustao od toga da bude bolje stanje u Počitelju i već sam obavio sastanke s aktuelnim ministrima u ministarstvima koja sam spomenuo, kao i razgovor s nadležnima iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Svi su mi dali usmenu potvrdu da podržavaju ideju „Turist“ d. o. o. - poručuje Vidić.