Na mezarju Rakita sutra će biti obavljena 14. kolektivna dženaza

Tabuti mučki ubijenih Bošnjaka dokaz od koga su komšije Srbi oslobodili Vlasenicu

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 18:02 Novosti A A A Times Arial
Avaz 1/8
Avaz 2/8
Avaz 3/8
Avaz 4/8
Avaz 5/8
Avaz 6/8
Avaz 7/8
Avaz 8/8

Posmrtni ostaci pet nevinih žrtava velikosrpskog pohoda u proljeće i ljeto 1992. godine u Vlasenici danas su ispraćena iz Komemorativnog centra, dok će sutra na šehidskom mezarju Rakita biti obavljena 14. kolektivna dženaza.

Među pet nevinih žrtava su i dva maloljetnika Jasmin Hurić (16) i Mersad Dautović (17). Ispraćen je i Bešir Čamdžić koji je ubijen u 73. godini te Muradif Kolarević i Jakup Hrnjić.

- Moj otac je ostao u Vlasenici, dok sam se ja spasio odlaskom u šume. Moj otac nikad nikog nije dirao i računao je da ni njega niko neće dirati. Vidio sam ga posljednji put u aprilu 1992. godine, imao je 53 godine - kaže Sejdalija Hrnjić, sin ubijenog Jakupa Hrnjića.

Krvavi pohod u Vlasenici počeo je 21. aprila 1992. godine kada su u grad ušle jedinice Novosadskog i Užičkog korpusa JNA. Ipak, najkrvavije zločine počinile su komšije srpske nacionalnosti, koji su u samo nekoliko mjeseci mučki ubile više od 2.600 civila.

Za ubistvo preko 2.600 Vlaseničana odgovarali su Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar, koji su pravosnažno osuđeni. Ali, jasno je, ubistva 2.600 Vlaseničana nisu mogla počiniti samo tri zločinca. Počinilo ih je na desetine zločinaca koji se i dalje slobodno šetaju Vlasenicom ili mjestima u Srbiji.

Ubijanje Vlasenice nastavlja se i danas kada predstavnici politike iz Banja Luke u Nadzornom odboru Instituta za nestale BiH ne žele potpisati odluku o doznačavanju novčanih sredstava nadležnim institucijama i omogućiti reeskhumaciju posmrtnih ostataka mučki ubijenih Vlaseničana.

- Prošle godine imali smo najavu da će se dogoditi reeskhumacija za naša 52 sugrađanina za koje su porodice potpisale izjave da to dozvoljavaju. Nije se to dozvolilo, a imamo problem i ove godine. Naravno mi smo se ove godine odlučili da progovorimo o tome i da saznamo kakvi su to ljudi koji pored svega onog što se desilo ne dozvoljavaju da se sredstva usmjere u ovu namjenu - kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora 14. kolektivne dženaze u Vlasenici.

 

 Autor: E.Sk
Preporučujemo vam