GLOBUS

SAD napuštaju Pariški sporazum o klimi

Avaz.ba

5.8.2017

Američki Stejt department službeno je u petak obavijestio UN da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi, ali je ostavio otvorenom mogućnost da mu se ponovo pridruži ako se poboljšaju uslovi za SAD.

Stejt department je saopćio da će SAD nastaviti učestvovati na sastancima UN o klimatskim promjenama tokom istupanja iz sporazuma, koje bi trebalo potrajati najmanje tri godine.

- Sjedinjene Države podržavaju uravnotežen pristup klimatskoj politici koja smanjuje emisije, promičući istodobno privredni rast i osiguravajući energetsku sigurnost - navodi se u saopćenju. Predsjednik Donald Trump objavio je odluku o tome u junu, kazavši da bi sporazum stajao Ameriku milijarde dolara, smanjio zaposlenost i naštetio industriji nafte, plina, uglja i prerađivačkoj industriji.

Međutim, rekao je da je otvoren za nove pregovore o tom sporazumu, o kojem je gotovo 200 zemalja pregovaralo godinama, izazvavši podsmijeh članova međunarodne i poslovne zajednice, koji su poručili da to neće biti moguće.

Trump je o Pariškom sporazumu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom prošli mjesec u Parizu, a novinarima je izjavio:" Nešto bi se moglo dogoditi kad je riječ o Pariškom sporazumu, vidjet ćemo što."

- Kako je predsjednik kazao u svojoj izjavi 1. juna i poslije toga, otvoren je za povratak u Pariški sporazum ako Sjedinjene Države budu mogle identificirati uslove koji su povoljniji za njih, njihove radnike, narod i porezne obveznike - navodi Stejt department.

Vođe republikanaca u Kongresu podržavaju ovu Trumpovu odluku. No, mnogi čelnici poslovne zajednice ocijenili su da je to udarac međunarodnim naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i propuštena prilika za gospodarski rast u industriji čiste energije.

SAD su za vrijeme bivšeg predsjednika,Baracka Obame, u sklopu Pariškog sporazuma obećale da će do 2025. smanjiti emisije plinova za 28 posto u odnosu na 2005. Najraniji datum potpunog istupanja SAD iz Pariškog sporazuma je 4. novembar 2020., dan nakon idućih američkih predsjedničkih izbora.