Nakon informacije da je čelnik SSSBiH nelegitiman

Bajramović: Ovo su prljave igre, nećete srušiti ni mene ni Sindikat!

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 16:50 Novosti A A A Times Arial
Bajramović: Ovo su prljave igre, nećete srušiti ni mene ni Sindikat!
Bajramović: Kolektivni ugovori su validni

Pojedini mediji, pozivajući se na izvod iz registra Ministarstva pravde BiH, jučer su objavili informaciju da Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH nema revidiran potpis ovlaštene osobe za zastupanje te da je, kako tvrde, Ismet Bajramović nelegitiman predsjednik tog sindikata.

Na ove navode reagirao je i Bajramović te za „Avaz“ kazao da je riječ o prljavim igrama, poručujući da ga je legitimno, kao sindikalnog lidera, izabrao Kongres SSSBiH.

Napomenuo je da je duže od deset godina trajala pravna bitka za registraciju SSSBiH, još kada je predsjednik bio Edhem Biber.

- Kada su svi autoriteti rekli da smo u pravu, Ministarstvo pravde BiH nije htjelo da nas registruje. Pokrenuli smo upravni spor na Sudu BiH. Proces je trajao deset godina. Na početku mog mandata dobili smo prvu presudu u našu korist. Opet, Ministarstvo nije htjelo da nas registruje, pa smo ponovo uputili žalbu. U ponovnom postupku Sud je riješio slučaj u meritumu i naložio Ministarstvu da nas registruje, a presuda u potpunosti zamjenjuje rješenje o registraciji - kazao je Bajramović.

Nadalje navodi da Ministarstvo nakon ove sudske odluke upisuje u registar samo Sindikat, ali ne i njega kao zastupnika, iako je, kako tvrdi, potpisnik i tužbe i žalbe.

- O ovome sam obavijestio i Panevropsko vijeće u Briselu. Poručio bih sindikatima da su kolektivni ugovori validni, da odluke postoje, a ovima koji nas osporavaju da prljav i nedopustiv način neće srušiti ni mene ni SSSBiH. Sve prljave igre su tu da nas ušutkaju - kazao je Bajramović.

Istakao je da je SSSBiH najjača organizacija u BiH te da će on ostati njen predsjednik do kraja mandata.

 

 Autor: A. Du.
Preporučujemo vam