REGION

Grabar-Kitarović u Kninu: Treba se pokloniti i srpskim žrtvama

Avaz.ba

5.8.2017

Budnicom ulicama Knina počela je u subotu proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branilaca te 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

Kod spomenika pobjede "Oluja 95" u 8.30 su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te te predstavnici udruga branilaca iz Domovinskog rata.

- Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti 'Oluju' kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova - izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Što se Hrvatske tiče, nama je žao apsolutno svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana - rekla je u Kninu predsjednica Republike.

U 9.15 sati održan je vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora, a u 9.20 sati čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje započet će program na kninskoj tvrđavi.

U Knin su pristigli brojni građani, a među njima su i brojni hrvatski branioci i ratni vojni invalidi koji su 1995. učestvovali u "Oluji".