REGION

U Kninu svečano obilježavanje 22. godišnjice 'Oluje'

Twitter

Fena

5.8.2017

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branilaca, te 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja", u Knin su u subotu došli visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniocima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" gdje su se okupili i brojni branioci.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branilaca iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branioce predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Svi su se potom uputili na kninsku tvrđavu gdje će biti održan historijski čas o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja",te će se prikazati imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji i gdje će se minutom šutnje odati počast poginulim braniocima. 

Potom će se tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tokom operacije.

Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi bit će podignuta uz državnu himnu i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. godišnjicu Oluje.

Posebna atrakcija bit će zračni mimohod aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protuzračne odbrane gdje će prvi puta javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowe.

U kninskoj tvrđavi prigodno će se prisutnima i javnosti obratiti predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branioca koji je poginuo u Oluji.

Potom kreće mimohod historijskih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Zvaničnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima porodice branilaca poginulih i nestalih u Oluji, a predviđen je obilazak braniteljskih zadruga.