Predstavljena publikacija "Dvije godine uspjeha i napretka" OSBiH: U vojnu službu primljeno 715 osoba

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 14:26 Novosti A A A Times Arial
Predstavljena publikacija
Foto: S. Saletović

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u Sarajevu prezentirala publikaciju "Dvije godine uspjeha i napretka" u kojoj je predstavljeno sve ono što je urađeno na evropskom i euroatlanskom putu, te kako se situacija u Oružanim snagama BiH popravila.

Dodala je da je u publikaciji akcent stavljen na glavne aktivnosti Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, kao što su odbrana zemlje, sudjelovanje u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće te deminiranje, u čemu MO i OS imaju aktivno učešće.

- Poseban fokus smo stavili na sudjelovanje u mirovnim misijama i uskoro će biti potvrđena odluka Predsjedništva BiH o sudjelovanju u Centralnoj Africi zajedno s europskim snagama - najavila je Pendeš. 

Istakla je da je misija s EU jako bitna i iz političkih razloga, jer prioritet BiH jeste da bude dio EU. 

U Publikaciji se, između ostalog, navodi da je u protekle dvije godine u vojnu službu primljeno 715 osoba, da je raznim metodama riješeno više od 5.000 tona streljiva, te da su OSBiH tokom 2015. i 2016. godine deminirale više od pet milijardi kvadratnih metara kontaminiranih područja.Autor: Fena
Preporučujemo vam