Nakon što je prestala grijna sezona

Zenica: Građani cvokoću u stanovima, a učenici u školskim klupama

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 13:31 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
Zenica: Građani cvokoću u stanovima, a učenici u školskim klupama
Đaci na nastavi u jaknama (Foto: J. Hadžić)

Građani Zenice, uprkos niskim temperaturama i susnježici, ovih dana smrzavaju se u svojim stanovima. Naime, u JP "Grijanje" ne planiraju produžiti grijnu sezonu pravdajući to tehničkim, ali i finansijskim problemima.

Za Zeničane je boravak u hladnim stanovima postao „tradicija“. I tokom grijne sezone, zbog kvarova na kotlovima, radijatori više od 16.000 korisnika bili su hladni, pa i u danima kada se živa spuštala 20 stepeni ispod nule.

Ovo je sramota

Tako je većina njih prinuđena koristiti grijalice i konvektore. Među brojnim ogorčenim građanima je Fatima Lokmić, koja već četvrti dan koristi grijalice i strahuje od računa za struju.

- Ovo što nemamo grijanja je sramota. Valja nama, penzionerima, platiti struju - kaže Lokmić.

Ni Hasan Gračanin ne može vjerovati da je preduzeće dozvolilo da se građani smrzavaju. Zbog dugogodišnje neobzirnosti problem hladnih radijatora riješio je kupovinom grijalica.

- Suvišno je bilo šta reći, Zenica je gotovo uvijek bez grijanja. Riješio sam to grijalicama - ističe Gračanin.

Skraćeni časovi  

Zbog okončane grijne sezone, hladno je i u svim osnovnim i srednjim školama. Skraćeni časovi trenutno su jedina alternativa, a učenici nastavu pohađaju u zimskim jaknama.

Moguća smjena menadžmenta "Grijanja"

Zbog trenutne situacije gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je razgovarao s predstavnicima "ArcelorMittala". Međutim, oni ne mogu ništa poduzeti dok  menadžment "Grijanja" ne uputi zahtjev za pokretanjem sistema.

- Problema u grijanju ima već duže vremena, stari je menadžment i nismo ga mi birali. Ukoliko ustanovimo odgovornost menadžmenta za ovu situaciju, dozvolit ćemo mogućnost njegove smjene - kazao je Kasumović.Autor: D. PAŠALIĆ
Preporučujemo vam