NOGOMET

Safet Sušić odlično je upoznat s dešavanjima u bivšem klubu: PSG se neće smiriti dok ne osvoji Ligu prvaka

Sušić: Nedavno uvršten u Kuću slavnih PSG-a

Piše: A. MIZDRAK

4.8.2017

Kada za sagovornika imate najboljeg nogometaša Bosne i Hercegovine svih vremena, najboljeg stranog igrača Pari Sen Žermena, čovjeka koji je, kao selektor BiH, odveo našu nogometnu reprezentaciju prvi put na jedno veliko takmičenje (Mundijal u Brazilu 2014.) i sadašnjeg trenera turske Alanje... tema za razgovor ima napretek. Povod je uvijek dobar.

Legendarni Pape u suncem okupanoj Alanji sklapa kockice uoči početka nove sezone u turskom šampionatu. Njegova Alanja u prvom kolu dočekuje Kasimpašu.

Slaba klupa

- Želimo da pobjedom otvorimo prvenstvo. Bilo bi to sjajno za naše samopouzdanje. Uvijek je dobro trijumfovati na startu. Naravno, problem će predstavljati visoke temperature, ali šta je, tu je – kazao je iz svog doma na jugu Turske legendarni Pape.

Sušića i ove sezone očekuje grčevita borba za opstanak. Ekipa mu je drastično slabija u odnosu na prošlu sezonu. Pape se, ipak, ne predaje.

- Bit će teško. Naravno, prioritet je opstanak. Ekipa je dosta slabija u odnosu na onu iz prethodne sezone. Ne želim kukati, imam 11 kvalitetnih igrača i prva postava je sasvim solidna, problem mi je veoma slaba klupa i, ako mi bude nedostajo neko iz standardne postave, onda sam u problemima – kazao je Sušić.

Pape je izuzetno upućen u turski nogomet. Nimalo ga nije iznenadio historijski uspjeh Bašakšehira, čiji dres nosi bh. reprezentativac Edin Višća, i plasman u plej-of fazu Lige prvaka.

- Veliki je to rezultat, ali nije iznenađenje. Oni imaju perspektivnog predsjednika, koji ima sjajna poznanstva u Turskoj. Finansijske mogućnosti su im dobre i oni će narednih godina igrati bitnu ulogu u turskom nogometu. Što se tiče Višće, nastavio je sa sjajnim igrama i u ovoj sezoni – kazao je bivši selektor BiH.

Riad Bajić, doskorašnji napadač Konjaspora, nastavit će karijeru u Udenezeu. Pape ipak smatra da je reprezentativac BiH trebao prije izabrati ponudu Fenerbahčea.

- Iza Bajića je sjajna sezona. Osim Udinezea, imao je i ponudu Fenerbahčea i baš me čudi zašto je nije prihvatio s obzirom na to da na klupi Fenerbahčea sjedi Ajkut Kočeman (Aykut Koceman), koji ga je i doveo iz Željezničara u Konjaspor. Također, u Fenerbahčeu bi se Bajić borio za titule, igrao bi evropske utakmice, a ovako, u Udinezeu će, vjerovatno, uvijek biti u sredini tabele. Ipak, nikad se ne zna, možda je i donio ispravnu odluku. Vidjet ćemo – kazao je Sušić.

Nogomet je odavno izgubio smisao. Brazilac Nejmar (Neymar) trabao bi potpisati za francuski Pari Sen Žermen u transferu vrijednom 222 miliona eura. Upitali smo Papeta, koji je nedavno uvršten u Kuću slavnih PSG-a, za komentar o spomenutom transferu.

- Pari Sen Žermen nema limita. Njih samo finansijski fer-plej može spriječiti da ne pokupuju sve. Njihove gazde su, kad su preuzele PSG, zacrtale da žele osvojiti Ligu prvaka i oni se neće smiriti dok je i ne osvoje. Oni mogu kupiti koga hoće, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi im, vjerovatno, nisu bili zanimljivi zbog godina pa su se odlučili za Nejmara, kojeg mogu imati u narednih osam godina – kazao je Pape.

On smatra da su Parižani već ove sezone glavni favoriti za osvajanje Lige prvaka.

Pozitivan šok

- Barceloni su Parižani uzeli Nejmara i tako ih već izbacili iz utrke za Ligu prvaka. Smatram da su ove sezone glavni favoriti da zavladaju Evropom. Kako god, mislim da Nejmar nije pogriješio što je izabrao PSG. On je igrač koji utakmicu rješava jednim potezom – kazao je Sušić.

Pape ne može bez svog Sarajeva. Redovno prati sva dešavanja u Titovoj 38b.

- Ne znam šta bih rekao o odlasku Mehmeda Janjoša. Nisam pristalica toga da se treneri mijenaju nakon nekoliko kola. Sarajevo je, ipak, dobilo pozitivan šok dolaskom Senada Repuha i pobijedilo Čelik u Zenici. Repuhu od srca želim uspjeh u daljnjem takmičenju i neka bude šampion – zaključio je Sušić.

Koliko bih ja vrijedio danas? Nemojte o tome

Postavili smo Safetu Sušiću hipotetičko pitanje. Ako Nejmar košta 222 miliona eura, koliko bi legendarni Pape vrijedio danas.

- Nemojte o tome. Ja ne volim pričati o tim stvarima. Dobar je Nejmar, sigurno je među tri igrača na svijetu, a uskoro će biti i najbolji – skromno je poručio Pape.

Bez napretka

Upitan da napravi paralelu između turskog klupskog nogometa danas i prije desetak godina, kad je Sušić, također, radio u ovoj zemlji, bivši bh. selektor je rekao:

– Vratio sam se nakon dugo vremena, ali do danas nisam vidio mnogo promjena u turskim klubovima i načinu na koji funkcioniraju. Danas se samo dovodi više stranaca.