OSTALI SPORTOVI

Počelo SP u atletici, Bolt lagano do polufinala na 100 metara

Fena

4.8.2017

Svjetsko prvenstvo u atletici počelo je večeras u Londonu, a prvog dana održana su kvalifikacijska takmičenja u nekoliko disciplina.

Najviše pažnje privukla je utrka na 100 metara, gdje glavni favoriti nisu imali problema da izbore polufinale. Usain Bolt bez problema je slavio u svojoj kvalifikacijskoj grupi, ali se nije mnogo trošio u ovoj fazi te je njegov rezultat 10.07 bio dovoljan tek za osmo mjesto. Najbrži u kvalifikacijama bio je njegov sunarodnjak Julian Forte koji je jedini trčao ispod 10 sekundi (9.99).

Amerikanac Justin Gatlin, bivši svjetski i olimpijski šampion koji je dva puta bio suspendovan zbog dopinga, pobijedio je u svojoj grupi s rezultatom 10.05. Njegov sunarodnjak 21-godišnji Christian Coleman, najbrži čovjek ove godine, lagano slavio u prvoj grupi (10.01).

Polufinale i finale bit će održano u subotu naveče.

Bolt bit također trebalo da trči i štafetu 4x100 metara, sedmicu kasnije, što bi mu trebala biti posljednja utrka prije odlaska u mirovinu.

Održane su i kvalifikacije u skoku udalj, skoku s motkom te na 1.500 metara za žene gdje su očekivano najbolje bile Etiopljanka Genzebe Dibaba i Južnoafrikanka Caster Semenya. U toku su kvalifikacije u disku.

Prvog takmičarskog dana bit će dodijeljen i prvi komplet medalja, s obzirom na to da je večeras na rasporedu utrka na 10.000 metara.

Drugog takmičarskog dana na borilište će izaći trojica bh. predstavnika.

Bacači kugle Mesud Pezer i Hamza Alić nastupit će u kvalifikacijama od 11 sati, a Amel Tuka će u kvalifikacijama na 800 metara nastupiti u 14.30 sati. Norma za plasman u finale u kugli je 20,75 metara, dok će u polufinale utrke na 800 metara proći po tri najbolja atletičara iz svake grupe i još šest prema rezultatu.