GLOBUS

Progovorio bivši šef kabineta: Netanjahu je primao mito

Avaz.ba

4.8.2017

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osumnjičen je u istragama zbog prevare, kršenja povjerenja i primanja mita nakon što je njegov bivši šef kabineta potpisao dogovor s tužiteljstvom i pristao svjedočiti protiv bivšeg šefa.

Sumnje u Netanjahuovu upletenost otkrivene su nakon što su detektivi tražili od suda zabranu objavljivanja detalja pregovora s Arijem Harowom, bivšim šefom ureda premijera, prenosi britanski Guardian.

Pregovori su dovršeni u petak i Harow je pristao svjedočiti u dva različita slučaja protiv bivšeg šefa. Potvrda ovako ozbiljnih optužbi dolazi samo dan nakon što je premijerova supruga Sara ponovno ispitana u policiji zbog pogrešnog trošenja novca namijenjenog za premijerovo domaćinstvo.

Već duže vrijeme se zna da je premijer na neki način upleten u "slučaj 1.000" gdje se spominje primanje darova od bogatih donatora i "slučaj 2.000" što se tiče pokušaja uticaja na medije, ali ovo je prvi put da je Netanjahu formalno osumnjičen.

Njegov ured demantuje bilo kakvu odgovornost premijera i optužuju istražitelje da žele srušiti njegovu vladu.

"Odbacujemo u potpunosti neosnovane optužbe protiv premijera. Kampanja promjene vlasti je u toku, ali neće im uspjeti zato što jednostavno nema ništa za otkriti", stoji u izjavi. Već ranije je istraga u "slučaju 3.000", primanju mita tokom kupovine podmornice iz Njemačke, dotaknula Netanjahuove najbliže saradnike.