Dodik: Zvao me Bakir Izetbegović, molio da glasamo za zaključke, rekao sam da ne može, nećemo mu mi spašavati partiju

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 12:43 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial
Dodik: Zvao me Bakir Izetbegović, molio da glasamo za zaključke, rekao sam da ne može, nećemo mu mi spašavati partiju

Predsjednik RS Milorad Dodik održao je u Banjoj Luci press-konferenciju na kojoj je, između ostalog, govorio o akcizama. On je kazao da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpisuje Reformsku agendu. RS je, dodao je on, učinila sve da uradi svoj posao. 

- Oni koji su pompezno najavljivali nove dane u BiH nisu uradili svoj posao. Njima su bile važne samo fotelje. SNSD je na bh. nivou u opoziciji i to je jasno. Mi nismo pravili dogovore ni s kime. Usvajanjem Zakona o akcizama bitno bi se poboljšao rad najmanje četiri sektora u RS. I u tom kontekstu samo vodili računa da nova opterećenja ne budu velika - rekao je Dodik.

SNSD je, kaže on, izračunao kada bi putevi dobili 25 miliona povećanjem akciza oni bi se koristili za modernizaciju puteva, a to predstavlja ogromnu dužinu. 

- Po statistikama, preko 45 odsto potrošnje na benzinskim pumpama čine eksterni kupci. Nas ne zanima Bakir Izetbegović, ali me je zvao i tražio da glasamo. Rekao sam da ne može. Mi nismo htjeli da spašavamo njegovu partiju - kazao je Dodik. 

Da je donesen Zakon o akcizama bila bi deblokirana i tranša MMF-a. Politika SDS-a je da spriječi to, a Dodik dodaje da bi usvajanjem Zakona i prodajom Ljubije bio osnažen finansijski tok u RS. 

- Imamo poteškoće oko nekih prava kao što su prijevoz, ali plate ne kasne i neće kasniti. Čistimo podsticaje za poljoprivrednike za prošlu godinu. Aranžman MMF-a je doveden u pitanje i ja ne znam šta će biti s time - rekao je Dodik.

Govoreći o predstavništvu RS u Izraelu, za koje je Ministarstvo vanjskih poslova ove države saopćilo da više nije u funkciji, te da predstavnik RS u Izraelu Arie Livne to već dugo nije, Dodik je kazao kako je Livne učinio više za RS nego što će Borenović i Crnadak ikada učiniti. 

- Livne, s 90 godina, predano radi na očuvanju interesa RS. Livne je moj prijatelj i stojim iza onoga što je Livne uradio za RS. U vrijeme kada je PDP bio na vlasti i tada je predstavništvo postojalo. Nijedan revizorski izvještaj nije utvrdio zloupotrebu tog predstavništva - kazao je Dodik.

U zadnje dvije-tri godine, Saša pokušava da ospori to pravo. Arie Livne nije, kazao je Dodik, izraelski diplomata, niti se ikada tako predstavljao. On, dodaje Dodik, nije zloupotrijebio nijedan fenig novca RS. 

- Zablude Crnatka da on treba to da radi su druga priča. Skoro je pravdao i pričao o Bošnjacima, a nije pomenuo činjenicu da u tom narodu ima onih koji su se stavili na stranu Islamske države. Nisu svi Bošnjaci teroristi, naravno, ali Crnadak to pokušava da zataška - rekao je Dodik.

Govoreći o štrajku radnika Alumine, Dodik da je vlast u RS putem pravosuđa dovela ovu kompaniju, čiji radnici danas protestuju u Zvorniku, u poziciju da može da radi.

- Stečajni upravnik je odbio da prizna potraživanja. To je stvar pravosuđa. Pojavila se firma iz Foče koja je kupila ta potraživanja. Potreban je dokaz o kupovini tog potraživanja. Odlučeno je i da "Pavgord" ima pravo na hipoteke koje su ranije date - rekao je Dodik. 

Dodik je rekao da će podržati rad "Alumine" i dodao da je vlast u RS uradila sve da "Alumina" ima najbolje moguće uslove za rad.

- Tada nisam znao da će doći pravosudno rješenje za aktiviranje hipoteke. Uprava "Alumine" se žalila i tražila da se obustavi blokada potraživanja. Sada imamo jednu blokadu i sva pitanja u vezi s tim su pitanja za pravosuđe - rekao je Dodik. 

On je rekao da bolovanje jednog sudije ne može biti razlog da jedna firma, poput "Alumine", ne radi. Pravosuđe je, kazao je on, sinonim za kriminal i lopovluk. 

- Nepoštovanje pravosudne hijerarhije dovelo je do toga. Nevjerovatno je da pravosuđu nije bitno da "Alumina" radi. Taj kraj živi od tih resursa. To je sada loša pozicija - rekao je Dodik. 

On je dodao da nema pravo da se miješa u pravosuđe i da može samo da izrazi ogorčenje povodom rada pravosuđa.Autor: G. D.
Preporučujemo vam