Promocija: Roman Mirsada Mustafića njeguje kulturu sjećanja na tragediju Srebrenice

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 11:04 Novosti A A A Times Arial
Promocija: Roman Mirsada Mustafića njeguje kulturu sjećanja na tragediju Srebrenice

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli sinoć je održana promocija romana "Nikad se više nećemo sresti" autora profesora i književnika Mirsada Mustafića iz Srebrenice,  jednog od najsnažnijih literarnih branitelja istine o Srebrenici i čuvara sjećanja na njenu predratnu, ratnu i poratnu biografiju.

Riječ je o trinaestom romanu s tematikom Srebrenice i Podrinja koji, ne skrivajući istinu o onome šta se u Srebrenici dogodilo u periodu 1992.-1995. godine, ipak, ima antiratnu poruku.

- Ovo je roman o istinskim likovima Srebrenice bez obzira što ih je autor označio drugim imenima. Ovo što svojim djelima radi književnik Mustafić je pravi način njegovanja kulture sjećanja i borbe protiv dugo nam nametane kulture zaborava vlastite historije. Ne morate biti iz Srebrenice, ali nakon što pročitate ovu knjigu, osjetit ćete njenu sudbinu, a opet nećete mrziti - kazao je u svom izuzetno emotivnom prikazu knjige promotor prof. dr. Adib Đozić.

I govoreći o knjizi, dr. Mersada Nurudina Agović nije, također, krila svoj duboko emotivni doživljaj ovog romana, izražavajući nadu da će Mirsad Mustafić, kroz svoja djela, izdržati na „liniji odbrane istine o Srebrenic“, ali i traženju ovozemaljske pravde za one koji su proizveli toliko boli srebreničkim Bošnjacima.

Moderator promocije bio je mr. Alija Mrkonjić.

Mustafić: Moj roman je brana zaboravu i negiranju

- Roman se ne bavi samo onim što se 1995. godine dogodilo u Srebrenici, već i sudbinama onih koji su preživjeli, a koje su nakon rata, iako živi, tragedijom svojih porodica, uništeni. Poruka knjige je da nećemo niti smijemo zaboraviti, ali da je suživot na prostorima Srebrenice i Podrinja, i pored sve tragedije, ipak moguć. Sva ta kalvarija Bošnjaka Srebrenice je paradigma sudbine bošnjačkog naroda uopće na ovim prostorima, i mi, koji se bavimo pisanjem, dužni smo biti brana zaboravu i negiranju. Ovaj roman jeste upravo takav - kazao nam je Mustafić.

 

 Autor: A.Hadžić
Preporučujemo vam