Sastanak zvaničnika odjela za ratne zločine Tužilaštva i Suda BiH: Provođenje preporuka sutkinje Korner

Objavljeno: 21. 04. 2017 - 10:27 Novosti A A A Times Arial
Sastanak zvaničnika odjela za ratne zločine Tužilaštva i Suda BiH: Provođenje preporuka sutkinje Korner

V.d. glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, te zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine, Izet Odobašić i Stanko Blagić, sastali su se sa stalnim sudskim vijećem za predmete ratnih zločina, koje čine predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, sutkinja Minka Kreho, kao i sutkinja Željka Marenić i sudac Staniša Gluhajić, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj saradnji dviju institucija, u skladu s Državnom strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina i preporukama iz izvještaja Misije OSCE-a i sutkinje Joanne Korner.

Centralne teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu BiH i nalaze se u susjednim zemljama, zatim, na prosljeđivanje predmeta u nadležnost entitetskim pravosudnim institucijama, analiziranje i praćenje procesuiranja proslijeđenih predmeta, kao i buduće edukacije pravosudnih dužnosnika entiteta u tom segmentu, a radi ujednačavanja prakse entitetskih i državnih pravosudnih institucija u procesuiranju ratnih zločina.

Također, predstavnici Tužilaštva BiH i Suda BiH aktivno će učestvovati i dati svoj doprinos u predstojećim izmjenama i dopunama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, a radi ubrzanja rada na predmetima i efikasnije provedbe vladavine prava.

Procesuiranje predmeta u kojima se optuženi nalaze u susjednim zemljama, efikasnije prosljeđivanje predmeta ratnih zločina entitetskim pravosudnim institucijama, ocjenjivanje složenosti predmeta, kao i što efikasniji rad na svim vrstama predmeta ratnih zločina u skladu s Državnom strategijom i preporukama sutkinje Joanne Korner, bile su središnje teme sastanka.

 Autor: (Redakcija)
Preporučujemo vam