ZDRAVLJE U KUĆI

Tekuće zlato: Napitak star 2000 godina zbog kojeg ćete odmah živnuti

Avaz.ba

4.8.2017

Kombucha je gljiva porijeklom iz Azije. Od nje se pravi istoimeni fermentirani napitak od zelenog i crnog čaja te od aktivnih i dobrih bakterija, gljivica i šećera.

Ovaj napitak postoji već dvije hiljade godina, a iako se kombinacija sastojaka ne čini toliko privlačna, milioni ljudi ga obožavaju.

Dobrobiti kombuche uključuju:

  • jačanje imuniteta, 
  • detoksikaciju organizma, 
  • poboljšanu probavu. 

No, ovaj napitak treba konzumirati u malim količinama jer može uzrokovati žgaravicu. S obzirom na to da je riječ o fermentiranom napitku, kombucha zapravo sadrži i vrlo male količine alkohola u sebi.

Također, kombuchu ne smiju piti trudnice, dojilje, djeca mlađa od četiri godine te osobe s izuzetno lošim imunološkim sistemom.