NOGOMET

Zašto je Neymar izabrao baš PSG? Kažu da je bahatom derištu propao ugovor vrijedan milione

Avaz.ba

4.8.2017

Neymar da Silva Santos Júnior igrat će za francuskog prvaka Paris Saint Germain koji je Barceloni istovario astronomsku svotu od 222 miliona eura.

Međutim, britanski mediji se s pravom pitaju zašto Neymar nije otišao u najbogatiju, englesku, ligu svijeta. Zašto neki od engleskih prvoligaša nije mogao otkupiti njegov ugovor, čak i po tako ogromnoj cijeni?

Očito je da klubovi poput Manchester Uniteda imaju dovoljno novca, a ako je Neymar bio na prodaju, zašto je otišao u PSG?

Vlasnici Uniteda su još ranije pokušavali dogovoriti zvjezdani transfer, ali od toga nije bilo ništa i jedan od mogućih razloga bi mogalo biti Neymarovo ponašanje. Povjerljivi izvori s Old Trafforda vjeruju da je Neymarovo ponašanje i priče o mogućim transferima bilo samo varka kako bi slavni Brazilac izvukao što unosniji ugovor od svog donedavnog poslodavca Barcelone.

Posebno je Manchester United bio oprezan zato što im se već jednom dogodilo da ih igrač izigra. Jedan nogomenti agent ispričao je britanskom Independentu da nije samo Manchester bio oprezan već su i neki drugi klubovi bili uvjereni da Neymar samo pumpa vlastitu vrijednost.

Vjeruje se da je odabrao Pariz i zato što su mu ponudili basnoslovan ugovor, vjerovatno je čak i veći mogao dobiti u Engleskoj, ali prevagu je odnijela činjenica da u Parizu može biti najveća zvijezda.

U Barceloni je bio tek dio momčadi predvođene Leom Messijem, u Manchesteru bi bio druga zvijezda iza omiljenog Paula Pogbe, ali u PSG-u će sve biti predviđeno njemu.

Podsjetimo samo na činjenicu da bogati Parižani žele preuzeti jedan gradski trg za predstavljanje pojačanja. Naime, madridska Marca, najugledniji španjolski sportski list koji dnevno čitaju dva miliona Španjolaca, piše kako je PSG tražio dopuštenje od gradskih vlasti da u centru Pariza predstavi svoje novo pojačanje, vjerovatno na trgu Place de la Trocadero s Eiffelovim tornjem u pozadini gdje je prije pet godina predstavljen Zlatan Ibrahimović.

Gradske vlasti već rade na planu osiguranja jer se očekuju hiljade navijača koje će pozdraviti najskupljeg igrača svih vremena. Vratimo se na onih 222 miliona eura, što je zapravo otkupna klauzula koju je Barcelona postavila za Neymara.

PSG to ne može platiti izravno na račun Barcelone jer bi prekršio Uefin financijski fair-play. Uefa je uvela financijski fair-play 2010. godine i dala klubovima četiri godine za prilagodbu na novi sistem transfera. Cilj je spriječiti klubove da troše više od onoga što su zaradili, osim ako se ta potrošnja ne odnosi na investiciju i ako se radi o gradnji stadiona, igrališta ili kampova. Zapravo je jednostavno, klubovi na plate nogometaša i transfere igrača smiju trošiti samo onaj novac koji su zaradili.

Kao i svaki zakon, postoje rupe, a jednu će iskoristiti PSG kako bi doveo Neymara. Zapravo postoje dvije verzije kako će katarski vlasnici pariškog kluba uplatiti 222 miliona Barceloni. Prva, i ona realnija, je da PSG novac uplati preko investicijskog fonda 'Oryx Qatar Sports Investments', koji je vlasnik pariškog kluba. U drugoj verziji priče glavni junak je Katar, odnosno Svjetsko prvenstvo koje se u toj zemlji igra 2022. godine. Procurila je priča da bi Neymar mogao biti imenovan ambasadorom SP-a i za to dobiti 222 miliona eura, a navedeni honorar bi proslijedio Barceloni te kao slobodan igrač potpisao petogodišnji ugovor s pariškim klubom.