GLOBUS

Moskva: Za sankcije Rusiji najodgovorniji su Berlin i Brisel

Avaz.ba

4.8.2017

Moskva zadržava pravo da odgovori na proširene sankcije EU Rusiji zbog slučaja isporuke turbina "Simensa" Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Moskva vidi EU i njemačku Vladu kao odgovorne za odluku o proširenju sankcija, te da Rusija žali što je preduzet jedan tako neprijateljski korak protiv jedne zemlje.

"Odluka Brisela da poveća broj ruskih zvaničnika i kompanija na listi sankcionisanih kao odgovor na navodno `nelegalnu` isporuku turbina `Simensa` Krimu je za duboko žaljenje", navodi se u saopštenju.

Evropska unija uvela je u petak sankcije trojici ruskih državljana i tri firme nakon što su gasne turbine koje je prodao njemački industrijski gigant Siemens preusmjerene u regiju Krima koju je anektirala Rusija.

Pojedincima - dvojici zvaničnika ruske vlade i visokom zvaničniku jedne od kompanija umiješanih u transakciju - bit će zamrznuta sredstva i uvest će im se zabrana putovanja, navodi EU u saopštenju.

Među sankcioniranima je zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov, dodaje se u pravnom biltenu 28-članog bloka.

"EU je dodala trojicu ruskih državljana i tri kompanije umiješane u transfer gasnih turbina Krimu na listu osoba kojima su uvedene restriktivne mjere zbog njihovih akcija na podrivanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Uktrajine", dodaje EU u saopštenju.

EU tvrdi da uspostava nezavisnog snabdijevanja energijom Krima podržava njegovo "odvajanje od Ukrajine" i da su "gasne turbine suštinski element razvoja novih elektrana", prenosi AFP.